NOS NieuwsAangepast

Beleid Oostvaardersplassen lijkt succesvol

De maatregelen om wilde dieren in de Oostvaardersplassen bij Almere te beschermen, lijken hun vruchten af te werpen. Staatsbosbeheer heeft ondanks de grote hoeveelheid sneeuw en de kou van de afgelopen weken nog maar weinig afgeschoten.

De meeste dieren in de Oostvaardersplassen maken het goed. Het afgelopen jaar zijn zogenoemde schutwallen aangelegd, die de dieren meer beschutting geven. Die maatregel lijkt nu succes te hebben.

Toestemming

Boswachters van Staatsbosbeheer hebben in het gebied wel toestemming om zwakke dieren af te schieten, maar volgens boswachter Hans Breeveld gebeurt dat slechts "incidenteel". Volgens de boswachter wordt een dier alleen afgeschoten als nu al duidelijk is dat het de winter niet zal overleven.

De afgelopen jaren kwam er veel kritiek op het beleid om de dieren in het beschermde natuurgebied Oostvaardersplassen aan hun lot over te laten. Vorig jaar verhongerden in het gebied tientallen dieren, omdat ze door de strenge winter niet genoeg voedsel konden vinden.

Een speciale commissie adviseerde staatssecretaris Bleker van Landbouw in november om zwakke dieren eerder af te schieten als er geen kans meer is op herstel.

Vogels

Voor vogels is het dit jaar wel lastiger overleven in de Oostvaardersplassen: zij hebben vanwege de sneeuw wel moeite met het vinden van voedsel. Veel vogels zijn daarom vertrokken naar warmere gebieden, zegt Sovon Vogelonderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl