'Inwoners Wateringen onnodig blootgesteld aan asbest'
Honderden inwoners van Wateringen worden "nodeloos blootgesteld" aan asbest door een brand van een jaar geleden in een verfloods waarbij asbest vrijkwam. Dat staat in een vertrouwelijk rapport dat De Telegraaf in handen heeft. Volgens de krant stellen deskundigen dat omwonenden een "potentieel dodelijk gezondheidsrisico" lopen.
De brand, in januari 2015, ontstond vermoedelijk in een wietkwekerij. Hij trof een bedrijfsverzamelgebouw met onder meer een verf- en behangloods. Er kwam veel rook vrij. Er zijn geen gewonden gevallen. De loods brandde volledig af.
De krant schrijft dat juriste Yvonne Waterman in opdracht van de provincie onderzoek heeft gedaan naar de brand. De bewoners hadden Zuid-Holland om het onderzoek gevraagd. In het rapport staat dat het gebied rond de loods twee keer is vrijgegeven, maar dat het nog steeds niet veilig was.
Ook de gemeente Westland, waar Wateringen onder valt, heeft steken laten vallen bij het opruimen van het asbest, meldt De Telegraaf op basis van het rapport. Daarin staat dat de gemeente "in ernstig verwijtbare mate haar publieke taak verwaarloost en daarbij onnodig de levens van haar inwoners riskeert".
Het gevaar is nog niet geweken, aldus het rapport. "Ook nu nog lopen bewoners voortdurend asbest van de straat hun woningen en auto's in, waait de wind het asbest vanaf de straat naar binnen en wordt asbest op straat verpulverd door voorbijrijdende auto's", staat in het rapport.
Burgemeester Sjaak van der Tak beloofde na de brand dat de betrokken wijk gesaneerd zou worden. Vanwege de oplopende kosten trok hij dat plan weer in en stelde hij de wijk voor om alles troep zelf op te ruimen, schrijft de krant. Dat is in strijd met de wet, omdat asbest door professionele bedrijven opgeruimd moet worden.
Bewoners geschokt
Bewoners hebben geschokt gereageerd. Ze zeggen dat ze een jaar lang aan het lijntje zijn gehouden en geen enkel vertrouwen meer hebben in de burgemeester en de ambtenaren.
Het comité Brand Wateringen, waarin de verontruste bewoners zich hebben verenigd, overweegt juridische stappen te nemen. "Het is echt ongekend. Maanden wordt ons een heel ander verhaal voorgehouden en nu krijgen wij dit alsnog te horen," zei de woordvoerder van het comité, Bart Noordermeer, in het NOS Radio 1 Journaal.
De bewoners zijn vooral woedend dat hun kinderen een jaar lang in een kankerverwekkende omgeving hebben gespeeld en geleefd.
Noordermeer heeft het rapport ingezien maar wil er niet gedetailleerd op reageren omdat het nog vertrouwelijk is.
Jaarlijks 500 doden
Gemiddeld overlijden jaarlijks 500 mensen aan door asbest veroorzaakte kanker. Het grootste deel daarvan kwam via het werk met asbest in contact. Meer dan 50 procent van de mensen bij wie asbest-kanker is geconstateerd, overlijdt binnen een jaar.