Medewerkers van de OPCW in Damascus in 2013
NOS Nieuws

Veiligheidsraad gewezen op mogelijk bewijs saringas in Syrië

Een hoge functionaris van de VN heeft de Veiligheidsraad bijgepraat over mogelijk bewijs van het gebruik van het chemische saringas bij aanvallen in Syrië.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft elf incidenten onderzocht waarbij er vermoedens waren van het gebruik van sarin. Uit zeker één bloedmonster zou blijken dat iemand aan sarin, of een sarinachtige substantie is blootgesteld.

VN-functionaris Kim Won-soo heeft volgens persbureau AP de VN-Veiligheidsraad achter gesloten deuren hierover ingelicht. De onderzoekers hebben meer tijd nodig om te achterhalen wanneer en onder welke omstandigheden de mensen zijn blootgesteld aan het gas.

Ontmanteling

Internationale inspecteurs vonden een half jaar geleden sporen van sarin op een militaire basis in Syrië. President Assad heeft altijd ontkend dat het Syrische leger sarin of andere chemische gassen heeft gebruikt tijdens de burgeroorlog.

Naar aanleiding van een grote chemische aanval in Damascus in augustus 2013, waarbij honderden burgers omkwamen, werd het Syrische chemische wapenarsenaal onder internationaal toezicht gesteld.

Meer dan 1300 ton aan chemische wapens werden vernietigd door de OPCW. Afgelopen maandag werden de laatste chemische wapens in de VS ontmanteld. Het vernietigen van de 75 cilinders met waterstoffluoride werd bemoeilijkt doordat de cilinders zwaar beschadigd waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl