Een fietser loopt met zijn fiets in het Groningse Bourtange
NOS Nieuws

Vannacht en morgen ook ijzel in Midden-Nederland

Komende nacht en morgenochtend kunnen ook delen van Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht te maken krijgen met gladheid door ijzel, meldt het KNMI. In het noorden is code oranje verlengd tot middernacht.

"Een strook van het noorden van Noord-Holland tot aan Twente krijgt vannacht tot morgenochtend te maken met ijzel", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Toch verwacht hij niet dat er in Midden-Nederland ook op de weg geschaatst kan worden morgen. "De ijzel is in die provincies minder intens, omdat de temperatuur een stuk hoger ligt. Wel is het ook daar erg glad, maar het zal minder ontregelend zijn dan in de noordelijke provincies."

Ook in het noorden blijft het glad. "Waarschijnlijk houdt de ijzel tot en met donderdag aan", zegt Hiemstra.

IJzel legt openbare leven Noord-Nederland plat

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is het openbare leven ook morgen nog ontregeld. De meeste basisscholen in de stad Groningen blijven tot 10.00 uur dicht. De scholen in het voortgezet onderwijs zijn de eerste twee lesuren gesloten en ook de Hanzehogeschool houdt tot 10.00 uur de deur op slot. Ook scholen in Friesland en Drenthe zijn gedeeltelijk of helemaal gesloten. De Rijksuniversiteit Groningen is wel vanaf 8.00 uur geopend.

Vanmiddag trok het KNMI het weeralarm voor de noordelijke provincies in. De status voor Groningen, Friesland en Drenthe is afgeschaald van code rood naar code oranje.

Tijdens de avondspits leidde de ijzel in Overijssel, Drenthe en Friesland tot ongelukken. De VID en de ANWB meldden ongelukken op de A7, A28 en A37. In de rest van Nederland heeft het verkeer nog geen last van het winterweer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl