Jérôme Valcke is verrast door de onenigheid binnen de ethische commissie
NOS Voetbal

Ethische commissie FIFA wil Valcke negen jaar schorsen

Als het aan de ethische commissie van de FIFA ligt wordt Jérôme Valcke voor negen jaar geschorst. Dat is het voorstel van een onderzoekscommissie die de voorbije maanden de handel en wandel van de secretaris-generaal van de FIFA tegen het licht heeft gehouden. Valcke gold als de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Valcke kwam in september negatief in het nieuws met berichten dat hij betrokken is geweest bij gesjoemel met de verkoop van kaartjes voor het WK van 2014. De tickets zouden voor drie keer de vastgestelde waarde zijn verkocht, waarbij een deel van de winst in de zak van Valcke zou zijn verdwenen. De FIFA zette de 55-jarige Fransman op non-actief en verzocht de ethische commissie om een onderzoek te starten.

The New York Times publiceerde eerder al dat Valcke betrokken was bij de betaling van 10 miljoen euro aan smeergeld rond de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. Het geld zou door Zuid-Afrika zijn betaald aan voormalig vice-voorzitter Jack Warner van de FIFA en Valcke zou zijn handtekening onder de betaling hebben gezet.

Valcke werkte sinds 2003 bij de FIFA en is sinds 2007 secretaris-generaal en daarmee de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter. Behalve een schorsing van negen jaar hangt Valcke ook nog een boete van circa 100.000 euro boven het hoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl