Overal modder en vuil in kamp Duinkerken in Frankrijk
NOS Nieuws

Nieuw Frans vluchtelingenkamp is 'grote, modderige vuilnisbelt'

De enige warmtebronnen zijn de kampvuurtjes. En overal is modder en vuil. De vluchtelingen proberen te overleven in tenten. Nee, dit is niet Calais, maar even verderop bij Duinkerken, in Noord-Frankrijk.

Daar zitten in een vluchtelingenkamp bij het plaatsje Grande Synthe bijna 3000 vluchtelingen die maar één ding willen: naar Groot-Brittannië. Via de Kanaaltunnel of met een veerboot.

De kans om daar te komen wordt steeds kleiner door strengere veiligheidsmaatregelen. Maar de vluchtelingen blijven het proberen en wachten in het kamp hun kans af. Onder zeer slechte omstandigheden.

  • AFP
    Enorm veel tenten in het kamp. Zo proberen de vluchtelingen te overleven
  • AFP
    Met kampvuurtjes proberen ze zich warm te houden en koken er ook op
  • AFP
    Het is de enige warmtebron
  • AFP
    Toch zien te overleven, met weinig middelen
  • AFP
    En kinderen proberen zichzelf te vermaken
  • AFP
    Tussen de rommel wordt er gekookt

Ratten

De Belg Dirk Vandervelden is een van de vrijwilligers die zich inzetten om de omstandigheden in het kamp in Duinkerken te verbeteren. Hij is net terug en vertelt dat er werkelijk niets droog blijft. "De situatie is dramatisch. Alles is nat. Je kan nergens iets drogen. Er is veel troep, afval, en er is geen verlichting."

Sanitaire voorzieningen zijn er nauwelijks. Een paar douches en maar een stuk of vier wc's. "Probeer die in het donker maar eens te vinden, door de modder. En nog erger, al het vuil trekt ongedierte aan. De ratten lopen 's nachts tussen de tenten."

De organisatie van vrijwilligers probeert de vluchtelingen zo goed en zo kwaad als het kan te helpen. "Wij zamelen warme kleren in, laarzen en vers fruit. Ook kaarsen zodat er toch een beetje licht kan zijn. Met die spullen mogen we het kamp in, maar extra tenten brengen mag niet", zegt Vandervelden. De politie houdt de extra tenten aan het begin van het kamp tegen om te voorkomen dat het "een te officieel kamp" wordt.

Officiële hulporganisaties doen volgens de vrijwilligers niet genoeg om de omstandigheden te verbeteren. En er moet nu echt iets gebeuren. "Artsen Zonder Grenzen en andere organisaties zijn vooral beleidsmatig bezig met een oplossing op de langere termijn. Dat helpt de vluchtelingen nu niet. Het blijft regenen en het blijft koud. Kinderen worden ziek", vertelt Vandervelden.

"Alles is nat. Je kan nergens iets drogen. Er is veel troep, afval, en er is geen verlichting", aldus Vandervelden

Overheid

De Franse overheid is van plan om binnen enkele weken een officiële opvanglocatie te bouwen. Daar kunnen hulporganisaties de vluchtelingen dan opvangen en zorg bieden. Maar dat kost tijd en veel geld. En lokale autoriteiten hebben een ander terrein afgekeurd. Het zou te onveilig zijn langs een spoorbaan en een snelweg.

Ook in Groot-Brittannië vinden ze zo'n officieel kamp geen goed idee. Want dat zou alleen maar vluchtelingen die naar Engeland willen, aantrekken. "Op de een of andere manier wordt de migranten verteld dat de straten in Engeland met goud geplaveid zijn, wat natuurlijk niet zo is", zegt een Brits Conservatief parlementslid in The Telegraph. De Franse overheid geeft hiermee een verkeerd signaal af, vindt hij.

Dirk Vandervelden is daar niet bang voor. Het gaat volgens hem om het geven van de juiste informatie. De vluchtelingen zijn bang en onwetend. "In hun thuisland wordt ze verteld dat ze met mensensmokkelaars vanuit Duinkerken naar Engeland kunnen. Maar juist in Duinkerken stopt het. De uitdaging is om hen die verhalen uit hun hoofd te praten. Ze zouden gewoon asiel moeten aanvragen in Frankrijk. En dat moet gefaciliteerd worden."

Voordat het zover is, is alles erop gericht de natte omstandigheden in Grande-Synthe te verbeteren. Vandervelden en de andere vrijwilligers gaan volgend weekend weer terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl