Hollande onthult plaquettes ter herdenking van Charlie Hebdo voor het voormalig kantoor van het satirische weekblad
NOS Nieuws

Kransen en plaquettes ter herdenking van Charlie Hebdo

In Parijs hebben president Hollande, premier Valls en burgemeester Hidalgo van Parijs plaquettes onthuld op de drie plekken waar een jaar geleden zeventien mensen omkwamen door aanslagen van moslimextremisten.

De president en burgemeester liepen vanaf het voormalige kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waar twaalf mensen omkwamen, naar de plek waar Said en Cherif Kouachi een islamitische politieagent neerschoten. Ze eindigden hun tocht bij de Joodse supermarkt waar Amedy Coulibaly vier mensen doodde.

Cartoons

Op alle drie plekken werd ook een krans gelegd. Het is de eerste van een reeks herdenkingen deze week. Overmorgen, 7 januari, is het een jaar geleden dat twee gewapende terroristen de redactie in Parijs binnenstormden en daar een bloedbad aanrichtten. Acht journalisten en vier anderen kwamen hierbij om het leven.

Hollande onthult plaquettes ter herdenking van Charlie Hebdo

De moslimextremisten kozen het satirische tijdschrift als doelwit omdat het regelmatig cartoons publiceert van de profeet Mohammed. De daders werden twee dagen later in een dorp buiten Parijs in een vuurgevecht met de politie gedood.

Woensdag brengt het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo een speciaal nummer uit om de aanslag van een jaar geleden te herdenken. Op de omslag staat een een man met een baard die God moet voorstellen met bloedvlekken op zijn gewaad en een kalasjnikov op de rug, met het opschrift: 'Een jaar later: de moordenaar is nog op vrije voeten'.

Het speciale nummer van Charlie Hebdo; op de omslag God met bloedvlekken op zijn gewaad en een kalasjnikov op zijn rug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl