Een kantoor van Volkswagen in Wolfsburg
NOS Nieuws

Amerikaanse overheid eist miljarden van Volkswagen

De Amerikaanse overheid en milieudienst EPA slepen de Duitse autofabrikant Volkswagen voor de rechter. Dat melden diverse persbureaus. De overheid eist waarschijnlijk miljarden dollars, vanwege jarenlang gesjoemel met software van dieselauto's.

In hun aanklacht stellen het ministerie van justitie en de EPA dat Volkswagen op illegale wijze de uitstoot van bijna 600.000 dieselauto's in de VS heeft gemanipuleerd. Het bedrijf stopte speciale software in de auto's, waardoor ze tijdens tests in het lab veel minder schadelijke gassen uitstootten dan in de praktijk.

De Duitse autofabrikant kan tot 18 miljard dollar aan boetes opgelegd krijgen voor het overtreden van een milieuwet. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het sjoemelschandaal.

Meer zaken

Het ligt voor de hand dat er meer zaken volgen. Wereldwijd manipuleerde Volkswagen miljoenen auto's om de uitstoot beter te doen voorkomen dan die in de praktijk is. Alleen al in de VS zou een groot aantal mensen met een Volkswagen-auto de fabrikant willen aanklagen.

Twee maanden terug legde de Braziliaanse milieuwaakhond Ibama Volkswagen een boete van 12 miljoen euro op voor verkopen van auto's waarmee gesjoemeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl