NOS Nieuws

Koenders wil grensbewaking snel in Europa bespreken

Koenders vindt gezamenlijke versterking grensbewaking belangrijk

Minister Koenders wil dat de invoering van strengere grenscontroles, zoals nu in Zweden en Denemarken, snel binnen EU-verband wordt besproken. "Er zitten risico's aan voor de grenzen elders. Daarom is het belangrijk dat dit direct wordt opgeschaald naar Europese besluitvorming", zegt hij.

Denemarken voerde vandaag controles in aan de grens met Duitsland, nadat Zweden was begonnen met controles aan zijn grens met Denemarken. De Denen zijn bang dat vluchtelingen die naar Zweden willen reizen, vast komen te zitten in hun land.

Koenders vindt het een risico dat landen ieder voor zich hun grensbewaking inrichten. "Terwijl het belangrijkste is dat je gezamenlijk de externe grensbewaking versterkt."

Gemeenschappelijk belang

Nederland is de komende zes maanden voorzitter van de Europese Unie en Koenders zegt dat hij samen met de Europese Commissie zijn best gaat doen om de 28 lidstaten bij elkaar te houden. "Een gezamenlijke aanpak is de enige die er is", zegt hij.

Koenders is daar niet pessimistisch over: "Ik zie wel wat er gebeurt, maar ik zie ook in de afgelopen periode - toen het ging om de euro, of om sancties tegen Rusland - dat we wel degelijk in staat zijn om gemeenschappelijke belangen te formuleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl