Chris Kijne (links) en Reinhard Mey (rechts)
NOS Nieuws

Wat Reinhard Mey noch zu sagen hätte

Met zijn zwart leren bikerjack, zwarte motorlaarzen en fonkelende diamanten oorbel is Reinhard Mey een Duitse rocker pur sang. Allesbehalve de man die je zou vermoeden achter het lieflijke melodietje van Gute Nacht Freunde. Het nummer dat al veertig jaar NOS Met het Oog op Morgen opent en sluit.

Presentator Chris Kijne zocht Mey op in zijn woonplaats Berlijn om met hem te praten over dit legendarische lied en om de man achter dit lied eens wat beter te leren kennen. Veertig jaar Met het Oog op Morgen, dat zijn bijna 14.000 uitzendingen. In totaal bijna 28.000 keer Gute Nacht Freunde.

Gute Nacht Freunde: een absoluut record

Daarmee is het het meest gedraaide nummer aller tijden op Radio 1. Een record dat waarschijnlijk nooit verbroken zal worden.

Es wird Zeit fur mich zu gehen

De band met Het Oog is ook voor Mey bijzonder. Dat een lied zo lang onderdeel is van je leven en van het leven van je publiek, dat is uniek. Het is meer dan een lied voor Mey, het is een kameraad voor het leven geworden.

'Het Oog en Gute Nacht Freunde als levensvrienden verbonden'

Reinhard Mey schreef Gute Nacht Freunde in de late jaren 60, over een van de vele avonden waarop hij met vooral muzikale vrienden de wereld besprak. Het afscheid nemen aan het einde van zo'n avond viel hem altijd zwaar. En omdat Mey zich het best uitdrukt in muziek, schreef hij voor zijn vrienden een lied. Een afscheidslied om het afscheid nemen net iets draaglijker te maken.

Ein letztes Glas im stehen

Hoewel Mey nog altijd zingt over 'eine Zigarette' is hij al bijna veertig jaar geleden gestopt met roken. Maar een 'letztes Glas im stehen' slaat hij niet af.

Mey en Kijne heffen een laatste glas

Een deel van het gesprek dat Chris Kijne in Berlijn had met Reinhard Mey kunt u vanavond om 23.55 uur horen in de speciale jubileumuitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl