Hoogspanningslijnen hebben last van lijndansen door ijsafzetting en harde wind
NOS Nieuws

Stroomproblemen Noord-Nederland nog niet voorbij

Het noorden van het land ondervindt nog steeds veel hinder van de ijzel. Vanochtend waren de wegen opnieuw spekglad en de stroomvoorziening was door 'stroomdips' niet stabiel.

Enkele ziekenhuizen zijn uit voorzorg overgestapt op noodstroom om problemen te voorkomen. Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal nam gisteren al het zekere voor het onzekere en schakelde de noodaggregaten in.

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen besloot vanochtend hetzelfde te doen en voor alle zekerheid alle operaties uit te stellen tot vanmiddag. Dan is het volgens het ziekenhuis honderd procent zeker dat de stroomvoorziening weer stabiel is. Hoeveel operaties zijn uitgesteld, is onduidelijk.

En het Medisch Centrum Leeuwarden heeft besloten helemaal niet meer te opereren. Alleen spoedoperaties zullen nog worden uitgevoerd. Volgens het MCL zijn de korte stroomonderbrekingen niet onder controle te krijgen, waardoor het beter is alle geplande ingrepen uit te stellen.

Tennet

Netbeheerder Tennet zegt niet anders te kunnen doen dan de hoogspanningsmasten in de gaten te houden. Door de ijzel en de wind zwiepen de kabels op en neer waardoor de stroom onderbroken kan worden.

Medewerkers van Tennet rijden rond om de masten te controleren en te kijken of er geen blijvende schade ontstaat.

De problemen door ijzel zijn vandaag nog niet voorbij. Het KNMI heeft voor vanavond opnieuw code oranje afgekondigd voor gladheid door ijzel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl