NOS Voetbal

Ontdekker Suárez gaat nu zelf naar Ajax

Henk Veldmate maakt de overstap van FC Groningen naar Ajax. Hij is door de Amsterdamse club aangesteld als de nieuwe hoofdscout. Veldmate staat bekend als de ontdekker van Luis Suárez.

Veldmate begint na 33 dienstjaren bij Groningen op 1 februari bij Ajax, ook als hoofdscout. Naast Suárez, die ooit ook de overstap naar Amsterdam maakte, trok hij bij Groningen ook Erik Nevland, Rasmus Lindgren, Marcus Berg, Tim Matavz, Dusan Tadic, Virgil van Dijk en Filip Kostic aan.

Luis Suárez kwam in 2006 naar Groningen en groeide uit tot een wereldster

"Naast een heel plezierige persoonlijkheid verliezen wij een vakman pur sang, met een gedegen nationaal en internationaal netwerk binnen de voetballerij en een zeer goede kijk op voetbal", stelt Groningen-directeur Hans Nijland.

En Veldmate zelf: "Zonder FC Groningen tekort te willen doen, kan ik zeggen dat ik nu de kans krijg een rol te spelen in de absolute Nederlandse voetbaltop. En die kans grijp ik met beide handen aan."

Henk Veldmate en Hans Nijland

Ajax is de laatste jaren weinig gelukkig in zijn aankoopbeleid. In het rapport van Tscheu La Ling stond zelfs dat van de 29 aankopen er liefst veertien als miskoop de boeken in konden, zoals bijvoorbeeld Dejan Meleg, Tobias Sana en Niki Zimling.

Directeur spelersbeleid Marc Overmars: "Zijn komst betekent een kwaliteitsimpuls voor onze scouting en die is nodig. Henk heeft een goed netwerk, nationaal en internationaal. Ik denk dat hij voor ons bijvoorbeeld ook veel kan gaan betekenen in Zuid-Amerika."

Onlangs trok Ajax ook al Patrick Ladru aan als hoofd jeugdscouting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl