Facebook-baas Mark Zuckerberg tijdens de F8-conferentie van het netwerk
NOS Nieuws

Facebook-topman werkt aan virtuele huisknecht

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Facebook-topman Mark Zuckerberg wil zijn eigen virtuele assistent in huis halen. Deze hulp moet met allerlei zaken gaan helpen en is volgens de topman vergelijkbaar met Jarvis uit de film Iron Man.

Het idee is dat de virtuele assistent de stem van Zuckerberg herkent en allerlei commando's uitvoert, zodat het regelen van de muziek, de verlichting en de temperatuur in huis. Ook wil Zuckerberg dat de assistent zijn vrienden herkent en automatisch binnenlaat en waakt over zijn dochtertje als ze in bed ligt. Ten slotte wil hij dat de assistent hem gaat helpen bij dagelijkse leiding van Facebook.

Het is niet de eerste keer dat de topman zichzelf doelen stelt, eerder wilde hij bijvoorbeeld Mandarijn leren, een taal die wordt gesproken in China.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Facebook-topman zegt niet hoe hij zijn plan werkelijkheid moet worden. De bekende assistenten - Google Now, Siri, en Facebook’s eigen ‘M’ - hebben een telefoon of app nodig om te functioneren. Jarvis in de Iron Man-films werkt via een centraal systeem in huis.

Kunstmatige intelligentie, zoals een virtuele assistent, is een belangrijk onderwerp voor Facebook. In augustus kondigde het bedrijf aan te werken aan een eigen virtuele assistent: ‘M’. Deze hulp werkt via berichtendienst Messenger en is dus wat anders dan wat Zuckerberg nu thuis gaat opzetten. 'M' kan bijvoorbeeld op commando aankopen doen. De functie verkeert nog in de beginfase en is alleen op kleine schaal in de VS te gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl