Kerncentrale Doel
NOS Nieuws

'Belgen snappen bezorgdheid Nederland over kerncentrale'

Nederland maakt zich zorgen over de veiligheid van de kerncentrale in het Belgische Doel. Zowel burgemeesters van de grensgemeentes als oppositiepartijen in Den Haag klagen over de gebrekkige informatie vanuit België. De Belgen begrijpen die ongerustheid, maar benadrukken dat de situatie veilig is, zegt NOS-correspondent Joris van Poppel in het NOS Radio 1-journaal.

Zoveelste incident

Afgelopen weekend moest een van de reactoren voor de zoveelste keer worden stilgelegd vanwege een incident. Wat er zaterdag aan de hand was, is nog niet duidelijk. Volgens de Belgische krant De Morgen werd reactor 1 stilgelegd omdat er een probleem was met de alternator. Dat is een grote dynamo waarin elektriciteit wordt opgewekt.

Doel 3 lag op Eerste Kerstdag stil vanwege een waterlek, nadat deze reactor kort daarvoor na drie jaar weer was opgestart. Doel 2 werd na twee maanden onderhoud begin december weer opgestart.

Ook in België is er veel bezorgdheid en kritiek op de gang van zaken. "Ze begrijpen wel dat er vanuit Nederland en Duitsland scherp gekeken wordt naar wat de Belgen doen", zegt Van Poppel. "Maar vergeet niet dat er al afspraken zijn gemaakt dat Nederlandse inspecteurs mee mogen met Belgische inspecteurs. Bovendien zijn er sinds de kernramp in Fukushima in Japan ook Europese controles. En iedere keer is de conclusie: De kerncentrale is oud, maar wel veilig."

Onnodige risico's

Doel 1 en 2 zijn al veertig jaar oud. Onlangs besloot de Belgische regering de reactoren tien jaar langer open te houden. "Terwijl ze ooit zijn ontworpen voor dertig jaar. Vijftig jaar is dus te lang", legt de correspondent uit. "Er worden onnodige risico's genomen zeggen ze in België. Deskundigen en de regering blijven ondanks de kritiek volhouden: wat versleten is, is al vervangen. Dus de zorgen zijn niet nodig."

Volgens Van Poppel zijn kerncentrales erg belangrijk voor de stroomvoorziening in België. "De helft van alle stroom komt er vandaan. Die moeten flink draaien voor als het straks misschien nog koud wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl