Dafne Schippers
NOS Wielrennen

Commentatoren verwachten mooie sportzomer

Het sportjaar 2016 wordt om te smullen. Nu al wordt er reikhalzend uitgekeken naar de klassiekers in het wielrennen, de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn, de EK atletiek in Amsterdam, de ontknoping van de voetbalcompetitie en het daaropvolgende EK, waar Oranje ontbreekt. De uitsmijter volgt in augustus in Rio de Janeiro met de Olympische Spelen.

NOS-commentatoren Danny Nelissen (wielrennen), Léon Haan (atletiek) en Arno Vermeulen (voetbal) laten hun licht schijnen over wat komen gaat.

Nelissen verwacht een goede Tom Dumoulin op de Spelen, Léon Haan verwacht dat de Nederlandse atletieksterren in Rio drie tot vijf medailles kunnen veroveren en Arno Vermeulen, die Ajax de beste kansen op de titel geeft, verwacht dat België het ondanks alle toppers in de selectie niet zal redden op het EK voetbal.

Tom Dumoulin eindigde in 2015 als vijfde op de WK-tijdrit in Richmond

Tom Dumoulin was afgelopen jaar Nederlands meest besproken en opvallendste wielrenner in het peloton. De Limburger viel uit in de Tour, maar was daarna in de Ronde van Spanje tot de voorlaatste dag een van de belangrijkste kanshebbers op de eindzege.

Is Dumoulin in staat een grote ronde te winnen? "Het kan twee kanten op: of hij komt nooit meer in die positie om een grote ronde te winnen of hij doet het gewoon", zegt Nelissen.

Uitzonderlijke klasse

Nelissen twijfelt eraan of een goede ploeg nodig is om een grote ronde te winnen. "Je hebt een goed fysiek gestel nodig. Je moet zelf van uitzonderlijke klasse zijn om het te doen. Als je wat minder bent, win je ook met een goede ploeg niet."

Arno Vermeulen ziet in Dumoulin een echte winnaar, iemand die in Nederland kan uitgroeien tot het formaat popster. Nelissen geeft hem gelijk. "Hij is weloverwogen, niet schreeuwerig. Hij komt uit een zeer goed nest. Ik ken geen enkele renner die met zeventien de schoenen heeft aangetrokken en zover is gekomen. Misschien nog Bauke Mollema."

Keuzes maken

Welke grote ronde Dumoulin gaat rijden, staat nog niet vast. Dat maakt hij binnenkort bekend bij de ploegenpresentatie van Giant-Alpecin, in de Italiaanse ambassade in Berlijn. Wellicht wordt het de Giro, die dit jaar in Apeldoorn van start gaat. "Dumoulin moet keuzes gaan maken", meent Nelissen, ook met oog op zijn kansen op de olympische tijdrit.

Het elftal van België op het wereldkampioenschap 2014

Arno Vermeulen beschouwt België als één van de favorieten voor het EK voetbal, waar Nederland helaas ontbreekt. "Ze hebben absoluut de ploeg om Europees kampioen te worden. Dan moeten ze wel anders spelen dan op het wereldkampioenschap. Toen hadden ze een iets ander elftal, aanvallend wat minder keus misschien. Maar daar was het een beetje op zijn Belgisch. Ze vonden dat ze het goed hadden gedaan, maar dat was niet zo."

Vermeulen heeft het idee dat Spanje toch wat op zijn retour is. "Bovendien speelt er bij Barcelona en Real Madrid geen Spanjaard in de aanval." Duitsland zal in zijn ogen opnieuw een belangrijke rol spelen. "Duitsland zal goed zijn, maar het elftal steekt er niet bovenuit. Misschien hebben ze op het WK wel hun beste vorm laten zien."

Frankrijk

Frankrijk behoort volgens Vermeulen ook tot de titelkandidaten. "Maar Frankrijk heeft in Didier Deschamps een coach die wel eens wat conservatief wil zijn. Kiest voor de oudere spelers, terwijl ze hele goede jonge jongens hebben." België heeft dus alles mee? "Uiteindelijk redden ze het niet", zegt Vermeulen lachend.

Dafne Schippers komt als eerste over de streep in Brussel

Buffel

"Ik vergelijk Schippers wat oneerbiedig met een buffel. Eenmaal op gang is ze niet te stoppen, maar ik denk dat Fraser-Pryce nog wat sneller is op de 100 meter. Schippers is daarentegen wel de grote favoriete op de 200 meter, waar ze gebruik kan maken van haar kracht", zegt Haan over de wereldkampioene op die afstand. "Het enige gevaar voor Schippers is dat ze te graag wil, ze moet haar ontspanning van start tot finish zien te houden.

Naast Schippers ziet Haan ook in de vrouwenestafetteploeg (4x100 m), Sifan Hassan op de 1.500 meter en meerkampster Nadine Broersen stevige medaillekandidaten.

De mooie sportzomer wordt met de Olympische Spelen in Rio afgesloten. Atletiekcommentator Léon Haan doet eerst de EK in eigen land, in het Olympisch Stadion in Amsterdam, en verwacht vijf weken later een historische Olympische Spelen in Rio. Met Dafne Schippers als grote heldin.

"Nederland moet in staat zijn drie tot vijf olympische medailles van het atletiektoernooi mee te nemen", zegt Haan. Schippers moet de kar trekken. Haan ziet de Nederlandse sportvrouw van het jaar geen olympisch goud winnen op de 100 meter, omdat de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, op de WK ook al sneller dan de Nederlandse, wat sneller is door haar raketstart.

Jamile Samuel, Nadine Visser, Naomi Sedney en Dafne Schippers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl