NOS Nieuws

Stroomdips door ijs in het noorden en oosten

Dansende hoogspanningslijnen in Groningen

In delen van het noorden en oosten van Nederland zijn er veel korte onderbrekingen in de stroomvoorziening. Daardoor gaan bijvoorbeeld de lichten in huis knipperen. Volgens netbeheerder TenneT komen die dips door ijsafzettingen op de hoogspanningslijnen in Groningen.

TenneT noemt dit verschijnsel 'lijndansen'. Het is het gevolg van ijs op de hoogspanningslijnen in combinatie met harde wind. De netbeheerder zegt hard te werken aan een stabiele stroomvoorziening en betreurt de nadelige effecten van de dansende lijnen.

Vonken

Op Twitter komen er berichten uit Groningen, Drenthe en Overijssel van mensen die zeggen dat ze thuis last hebben van knipperende lichten. Op een filmpje bij RTV Drenthe is te zien hoe de hoogspanningslijnen sterk bewegen in de wind. Op een ander filmpje zijn er zelfs vonken te zien bij een hoogspanningsmast.

Volgens TenneT is het lijndansen een zeldzaam verschijnsel in Nederland. Toch is dit de tweede keer in iets meer dan een jaar dat het voorkomt. In december 2014 gebeurde het in Limburg, door een combinatie van hevige vorst en zware wind.

Medewerkers van de netbeheerder proberen bij de Groningse elektriciteitsstations in Meeden, Eemshaven en De Wijert het ijs van de hoogspanningslijnen af te krijgen.

Apparatuur

De ijsafzettingen zijn alleen op een aantal lijnen in Groningen. Dat ook mensen in andere provincies er last van hebben, komt doordat de hoogspanningsverbindingen zijn gekoppeld. Volgens een woordvoerder zou dat moeten betekenen dat mensen in bijvoorbeeld Overijssel er minder last hebben omdat ze verder weg wonen.

De energiebeheerder zegt dat de dips in de stroomvoorzieningen vervelend zijn, maar geen kwaad kunnen voor de apparatuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl