Demonstranten afgelopen nacht voor de Saudische ambassade in Teheran
NOS Nieuws

Opnieuw demonstranten voor Saudische ambassade in Teheran

Voor de Saudische ambassade in Teheran is vandaag opnieuw gedemonstreerd tegen de executie van een sjiitische geestelijke in Saudi-Arabië. Zo'n 400 Iraniërs stonden voor de diplomatieke vertegenwoordiging en riepen leuzen als 'Dood aan het Huis van Saud', waarmee het machtige Saudische koningshuis wordt bedoeld.

Gisteren mondden de betogingen uit in een bestorming van de ambassade. De demonstranten stichtten brand in het gebouw en vernielden het interieur. Na enige tijd greep de politie in; er werden veertig betogers opgepakt.

De Iraanse president Rohani heeft de aanval van gisteren op de ambassade als "onverdedigbaar" veroordeeld. Hij noemde de bestorming het werk van extremisten. De overheid heeft een verbod uitgevaardigd op manifestaties voor diplomatieke vestigingen in Teheran.

Inmiddels voeren Iran en Saudi-Arabië een scherpe woordenstrijd over de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. De geestelijk leider Khamenei, tevens de machtigste man van Iran, waarschuwde het Saudische bewind voor een "heilige wraak" voor de terechtstelling.

'Medeplichtig'

Volgens Riyadh verdedigt Teheran terroristen en is het land medeplichtig aan terreurmisdaden in de regio. Saudi-Arabië beschouwde Nimr al-Nimr als een terrorist en veroordeelde hem daarom tot de doodstraf.

Volgens critici was de geestelijke een politieke gevangene die is geëxecuteerd omdat hij kritiek had op het Saudische bewind.

De twee landen hebben de wederzijdse ambassadeurs ter verantwoording geroepen. Er gaan geruchten dat Saudi-Arabië de ambassadeur van Iran heeft verzocht het land te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl