35 jaar NOS Jeugdjournaal: 12 keer opnieuw, dat was een record

'Als ik eraan kwam riepen ze al: ah voor de jongelui'

"Ik heb het met Lubbers weleens twaalf keer overgedaan." Volgens Marga van Praag was het in de begintijd van het NOS Jeugdjournaal een enorme uitdaging, om politici hun standpunt duidelijk aan kinderen te laten uitleggen. "Maar het is ook iets van alle tijden, volgens mij is het nog steeds heel lastig om politici voor het Jeugdjournaal te interviewen."

Niet alleen voor politici, voor iedereen was het wennen dat er in 1981 opeens een journaal voor kinderen was. Er waren ouders en leerkrachten die vonden dat je kinderen niet aan heftig nieuws moest blootstellen. Het Jeugdjournaal deed dat wel.

  • NOS
    Oud-premier Ruud Lubbers in gesprek oud-Jeugdjournaalpresentator Marga van Praag
  • NOS
    Van Praag interviewt Ruud Lubbers

"We waren een jaar eerder naar Engeland gegaan, naar de BBC", vertelt Van Praag. "Om daar de kunst een beetje af te kijken. Ze hadden daar heel veel lichte onderwerpen en dat deden wij ook in het begin. Maar op scholen hoorden we dat leerlingen het saai en kinderachtig vonden. Daarom zijn we gewoon echt het serieuze nieuws gaan uitleggen."

Volwassenen keken mee, omdat ze het gewone journaal niet begrepen.

Marga van Praag

"Wij waren daardoor het eerste Jeugdjournaal ter wereld dat hard nieuws zo begrijpelijk mogelijk maakte", zegt Van Praag. "Daar ben ik best trots op. En er keken daardoor ook veel volwassenen, omdat die het gewone journaal eigenlijk niet zo goed begrepen."

Het interview met premier Lubbers in 1987 was een ware uitputtingsslag. "Twaalf keer opnieuw, dat was wel een record", zegt Van Praag. "Uiteindelijk vertaalde ik het voor hem en andere politici dan allemaal in kindertaal. Dan liet ik ze het vaak een beetje op mijn manier doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl