In het oosten van Groningen zijn vanmorgen vroeg enkele auto's door gladheid van de weg geraakt
NOS NieuwsAangepast

Gladheid in noorden: ergste problemen voorbij

Het KNMI heeft code oranje ingetrokken voor Groningen, Friesland en Drenthe. Het weerinstituut waarschuwde vanochtend voor gladheid op de wegen in die provincies. In de komende uren zal de ijzel in Noord-Nederland verdwijnen.

In de noordelijke provincies geldt nog wel code geel. Het KNMI waarschuwt dat het in Groningen lokaal nog glad kan zijn. In de loop van de middag wordt het droog, meldt Weerplaza.

Aan het einde van de middag en vanavond verwacht de weerdienst opnieuw ijzel en sneeuw. Dan kan het in het de noordelijke provincies opnieuw glad worden op de wegen.

  • Rienk Kamer / NOS
    In Groningen is ook op de auto's goed te zien dat het ijzelt
  • Rienk Kamer / NOS
  • Rienk Kamer / NOS

Om 05.30 uur vanochtend vroor het in het noordoosten van Groningen zo'n twee graden. Ook in grote delen van Friesland en Drenthe was het kwik toen gedaald tot net onder het vriespunt. Dat leidde in combinatie met neerslag tot gladde wegen.

In het oosten van Groningen raakten enkele auto's door gladheid van de weg, meldt de Groningse politie. In Westerlee bij Winschoten kwam een automobilist in het water terecht, maar de brandweer hoefde geen hulp te bieden.

Ongelukken in noorden van het land door gladheid

Op Schiermonnikoog reden er geen bussen vanwege de ijzel. Daardoor misten tientallen mensen de boot naar het vasteland.

De ijzel werd verwacht. Gisteravond gingen daarom al de eerste strooiwagens de weg op in Friesland en Groningen.

In andere delen van Nederland was de nacht relatief zacht. In het uiterste zuidwesten was het bijna 11 graden warmer dan in Groningen. Zo'n groot temperatuurverschil is opvallend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl