NOS Nieuws

Eindelijk sneeuw: het wintersportseizoen kan nu echt beginnen

Eindelijk: sneeuw in de Alpen

De bergen in de wintersportgebieden waren de afgelopen weken tot op grote hoogte groen, maar op veel plaatsen in de Alpen ligt nu dan toch eindelijk een laag verse sneeuw. En de komende dagen komt er nog meer, ook waar het nu nog niet wit is.

In het noorden van Italië kwam het meteen met bakken uit de hemel vallen. Tot nu toe kon alleen worden geskied op hoge plekken, maar in de Italiaanse en Franse Alpen zijn nu ook de lager gelegen pistes in gebruik.

Voor wintersporters die nu gaan skiën ziet het er dan ook heel wat beter uit dan voor degenen die voor de jaarwisseling een 'sneeuwvakantie' hadden.

De hele week zal het in de Alpen sneeuwen, zegt weerman Peter Kuipers Munneke. "De komende dagen trekken lagedrukgebieden met sneeuw over, waardoor het overal boven de 1000 meter wit wordt."

Vooral in de westelijke en noordelijke Alpen kan het stevig gaan sneeuwen. Kuipers Munneke: "In Frankrijk kan wel een pak sneeuw van anderhalve meter vallen. In de oostelijke Alpen gaat het ook sneeuwen, maar niet meer dan een halve meter."

Daarmee is het komende week geen ideaal wintersportweer, zegt Kuipers Munneke. "Verwacht geen strakblauwe luchten. En met zo veel verse sneeuw is er voorlopig grote kans op lawines. Eigenlijk is dit vooral goed nieuws voor de wintersporters die later op vakantie gaan, want zij zullen vooral profiteren van de sneeuw die nu valt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl