NOS Nieuws

Donald Trump in propagandafilm al-Shabaab

De Somalische terreurgroep al-Shabaab heeft een wervingsfilm naar buiten gebracht waarin de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voorkomt. Het gaat om een propagandafilm van ruim 50 minuten over raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten. De film is gisteren verspreid via Twitter, meldt SITE, een organisatie die zich specialiseert in het monitoren van extremistische groepen.

In de film is te zien dat Trump oproept tot een inreisverbod voor moslims in de VS. Trump zei begin vorige maand dat de Amerikaanse grenzen dicht moeten voor alle moslims, zowel toeristen als mensen die willen immigreren.

Trump kreeg veel kritiek op zijn uitspraak. De oproep werd niet alleen veroordeeld door het Witte Huis en zijn Democratische tegenstrevers, maar ook voor veel Republikeinen ging de oproep te ver.

Haatprediker

In de film zijn ook beelden gemonteerd van al-Qaida-haatprediker Anwar al-Awlaki, die een paar jaar geleden in Jemen is gedood bij een droneaanval. Awlaki zegt dat moslims in de VS de keus hebben tussen vertrekken naar een islamitisch land of in eigen land blijven om het Westen te bestrijden.

Al-Shabaab probeert de door het westen gesteunde regering van Somalië omver te werpen en een strenge variant van de islamitische sharia-wetgeving in te voeren. De terreurgroep, die banden heeft met al-Qaida, heeft aanslagen gepleegd in Somalië, Kenia en Ethiopië.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl