NOS Nieuws

Obama maakt zelf werk van strengere wapenwet

President Obama komt waarschijnlijk zelf met maatregelen om de verkoop van vuurwapens in de Verenigde Staten te beperken. Omdat hij er met het Congres niet uitkomt, gaat Obama kijken wat hij op eigen houtje kan doen.

Maandag bespreekt hij een aantal plannen met minister van Justitie Loretta Lynch, heeft hij bekendgemaakt in zijn wekelijkse videoboodschap.

Daarin zegt Obama dat het Congres niets doet om het enorme aantal schietpartijen, zoals in San Bernardino en Charleston, te voorkomen. Als hoofd van de uitvoerende macht in de VS kan Obama ook zelf met maatregelen komen. Daarvoor heeft hij geen toestemming nodig van het Congres.

Onderzoek

Volgens The Washington Post leggen Obama en Lynch maandag de laatste hand aan regels die onder meer voorzien in extra antecedentenonderzoek van mensen die een wapen willen kopen. De krant schrijft dat de wapenwetgeving ook een centraal punt wordt in Obama's laatste State of the Union, de jaarlijkse toespraak waarin hij de staat van het land bespreekt en plannen voor het nieuwe jaar presenteert. Die is op 12 januari.

In de VS is een sterke wapenlobby die juist pleit voor een verspreiding van vuurwapens om zo de misdaad tegen te gaan. Sinds gisteren mogen in de staat Texas vuurwapens ook in het openbaar aan een riem of aan een schouderholster worden gedragen. Dat zou mogelijke criminelen afschrikken. Soortgelijke regelingen bestaan al in 40 van de 50 Amerikaanse staten.

Obama is begonnen aan zijn laatste jaar als president. Hij heeft eerder gezegd dat hij nog in zijn ambtstermijn de wapenwet wil aanscherpen. "Ik hoop dat u mij steunt bij het veiliger maken van Amerika, voor onze kinderen", besluit Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl