Een van de zuilen die volgend jaar in gebruik worden genomen
NOS Nieuws

Telefooncellen in New York worden supersnelle wifi-hotspots

Een plek op straat waar je gratis kunt bellen, je telefoon kunt opladen en je toegang hebt tot supersnel internet. In New York zijn de eerste zuilen die dat mogelijk gaan maken inmiddels geplaatst. De stad krijgt het grootste en snelste wifi-netwerk ter wereld, zeggen de makers.

De komende tijd worden er twee hotspots getest in de wijk Manhattan. Het is de bedoeling dat er in totaal zo'n 7500 exemplaren in New York verschijnen.

Elke zuil biedt draadloos internet aan met een snelheid van 1 gigabit per seconde. Ter vergelijking: in Nederland lag de gemiddelde internetsnelheid in 2015 rond de 30 megabit per seconde. Het wifi-netwerk is beschikbaar tot op 150 meter van de hotspot.

Oude telefooncellen in New York

De zuilen vervangen de traditionele Amerikaanse telefooncellen, waarvan er op dit moment nog ruim 8000 op straat staan. Nu bijna iedereen een smartphone heeft, zijn de telefooncellen volgens het stadsbestuur van New York gedateerd en aan vervanging toe. Daarnaast zou dit project informatie op internet toegankelijker maken voor de inwoners van de stad.

Maar er is ook kritiek. Zo zou het in wijken als Brooklyn en The Bronx lastig zijn om erg snel internet aan te bieden. Ook zijn veel inwoners bang dat hun gegevens in verkeerde handen zullen vallen als ze gebruikmaken van het openbare netwerk.

Volgens het stadsbestuur van New York is het wifi-netwerk erg veilig. De data zullen worden versleuteld en de gegevens worden anoniem opgeslagen, zeggen de ambtenaren.

Het project gaat waarschijnlijk bijna 200 miljoen dollar kosten. Dat bedrag moet worden terugverdiend met de inkomsten van digitale advertenties die bij de hotspots worden getoond. Die moeten in twaalf jaar meer dan 1 miljard dollar gaan opleveren.

Als alles volgens plan verloopt, wordt een deel van het netwerk komend jaar in gebruik genomen. Het is nog even afwachten of die doelstelling ook daadwerkelijk wordt gehaald. Volgens tech-site The Verge beloofden de makers van het project in 2014 ook al eens dat de zuilen binnen een jaar zouden werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl