Anish Giri
NOS Sport

Giri, schaker uit een mooie mix van culturen

Met Anish Giri sluit het radioprogramma Sportgasten van NOS Langs de Lijn af met een bijzondere gast. De 21-jarige schaker is geboren in Rusland, heeft een Nepalese vader, een Georgische vrouw, en hij bracht een deel van zijn jeugd door in Japan. Nu woont hij in Nederland.

"Die diversiteit aan culturen wil ik laten horen", zegt Giri aan het begin van het gesprek waarin het zal gaan over een Russisch gedicht uit 1841, muziek uit Nepal en Japanse ochtendgymnastiek

Hoogbegaafd of niet?

Maar Giri spreekt natuurlijk ook over schaken. De sport waarin hij tot de wereldtop behoort. Dat talent openbaarde zich al op jonge leeftijd. Toen Giri op zijn vijftiende de jongste Nederlands kampioen ooit werd, vroeg Wilfried de Jong hem al: "Ben jij een hoogbegaafde jongen, mag ik dat zo zeggen?" Waarop Giri antwoordde: "U mag alles zeggen."

Zes jaar later haalt Giri dat interview, dat tijdens het televisieprogramma Holland Sport plaatsvond, aan omdat er een uitleg bij hoort. "Het woord 'hoogbegaafd' was mij nog niet bekend", verklapt hij nu. "Dus toen De Jong dat vroeg dacht ik: wat bedoelt hij nou? En dit leek mij sowieso een goed antwoord. Dat was wel grappig."

Nu Giri die vraag wel begrijpt heeft hij een inhoudelijk antwoord paraat. "Nee, ik ben niet hoogbegaafd. Ik had weliswaar geen problemen op school en heb keurig het tweetalig atheneum afgerond, maar ik was niet eens de slimste van de klas."

Dat hij uitblinkt op het schaakbord kan Giri niet op andere gedachten brengen. "Goed schaken is iets specifieks, dat zegt verder niets. De meeste schakers zijn inderdaad wel slim, maar soms zie ik schakers... dan valt dat toch wat tegen."

Oranjekoorts voor een schaker

Deze maand speelt Giri in Wijk aan Zee, een toernooi waar hij natuurlijk graag wil schitteren. Maar hij is ook al druk bezig met de voorbereidingen op het kandidatentoernooi in maart. Daar maakt hij met zeven andere topspelers uit wie het later dit jaar tegen de regerend wereldkampioen Magnus Carlsen mag opnemen.

Niet alleen Giri kijkt daarnaar uit. Zo bleek onlangs tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door, waar hij steun kreeg uit onverwachte hoek. Arjen Lubach deed namelijk een oproep om met het hele land achter Giri te staan tijdens het kandidatentoernooi. "Met shirtjes en wuppies enzo, net zoals met voetbal."

Giri moet hard lachen om dat plan, maar ziet er wel wat in. "Het zou leuk zijn als alle supermarkten dan acties hebben en de straten Oranje kleuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl