Zo'n 200 Nederlanders deden mee aan de nieuwjaarsduik in het Australische Sydney
NOS Nieuws

Nieuwjaarsduik: warm in Sydney, kans op onderkoeling in 'warm' Nederland

Met de hoge temperaturen lijkt het bij de traditionele nieuwjaarsduiken minder afzien te worden dan anders. Er wordt dan ook een recordaantal deelnemers verwacht. Maar helemaal ongevaarlijk is het niet.

De directeur van Reddingsbrigade Nederland, Raymond van Mourik, maakt zich zorgen. Want schijn bedriegt: ook bij wat hogere temperaturen kan onderkoeling op de loer liggen. Omdat er zoveel mensen willen meedoen, zitten veel georganiseerde duiken vol. Mensen gaan dan op eigen initiatief ergens anders het water in. Volgens de reddingsbrigade is dat gevaarlijk. Want als het misgaat zonder toezicht, dan duurt het te lang voordat er hulp is, waarschuwt de directeur van Reddingsbrigade Nederland.

Tips

Van Mourik heeft ook een aantal tips. Duik alleen op plekken waar toezicht is. Bereid jezelf goed voor. Doe alleen mee aan een nieuwjaarsduik als je gezond en fit bent. Bescherm jezelf tegen de kou. En warm goed op na de duik. Maar kleed je niet meteen dik aan.

"Geef je lichaam de tijd de 'kou' uit je lichaam te werken'', zegt hij. Dus droog eerst op, doe een badjas aan. Zoek een warme omgeving om je aan te kleden. En de brigade adviseert duikers een muts op te zetten, omdat via het hoofd veel warmte verloren gaat.

Warm

Het zeewater is dit jaar 9 graden. In 1962, toen de nieuwjaarsduiken begonnen, was de temperatuur 1,6 graden. De gevoelstemperatuur is dit jaar 6 graden. Door de wind voelt het koud aan als je uit het water komt. In 1962 was de gevoelstemperatuur -3 graden.

Het warme weer is niet de belangrijkste oorzaak van de grote belangstelling, zegt Jan-Paul Bruins van Unox, hoofdsponsor van het evenement. "In voorgaande jaren hebben we al laten zien dat wij Hollanders ons niet laten tegenhouden door een beetje kou. Nederlanders zijn gewoon dol op tradities", verklaart hij de populariteit. "Net als de Vierdaagse is dit zo’n traditie waar mensen van zeggen dat ze er minstens één keer in hun leven aan mee willen doen. En die blijven dan vervolgens elk jaar terugkomen."

Eerste nieuwjaarsduik

De eerste 'Hollandse' nieuwjaarsduik is trouwens al achter de rug. In Sydney deden 200 Nederlanders mee aan een nieuwjaarsduik. Echt afzien was het niet op het strand in Bondi: het werd 25 graden onder een stralende zon.

Een van de deelnemers is Eva van der Plaat uit Den Helder. "Het hoort er gewoon bij: oliebollen, champagne en dan de kater wegwerken met een nieuwjaarsduik. Ik denk niet dat ik nu verpest ben. Volgend jaar spring ik net zo gemakkelijk weer in het Marsdiep hoor."

Echt afzien was het niet op het Australische strand in Bondi: het werd 25 graden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl