NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden in nieuwjaarsnacht

  • ANP
    Ambulancepersoneel voert een gewonde af na een aanrijding op de Neherkade in Den Haag
  • Mizzle Media
    In Haarlem kwam iemand om bij een steekpartij
  • Regio15
    In Den Haag is een dronken automobilist ingereden op een groep feestvierders. Zeker twee mensen raakten gewond

Nederland is 2016 feestelijk begonnen, maar er waren ook incidenten. In Haarlem viel in de nieuwjaarsnacht een dode. In Veenendaal kwam een man om het leven bij een brand. Op veel plaatsen werden ambulancemedewerkers, politiemensen en brandweerlieden lastiggevallen.

In de regio Midden-Nederland gingen 63 auto's in vlammen op, in de stad Utrecht gingen 37 auto's in vlammen op.

De politie in de noordelijke provincies heeft al de balans opgemaakt. Er waren daar geen grote calamiteiten. 48 mensen werden aangehouden, vooral vanwege vechtpartijen, mishandeling, het afsteken van illegaal vuurwerk, dronkenschap en zakkenrollerij. De politie kreeg 950 meldingen binnen en kwam honderden keren in actie.

Bij tien vuurwerkongelukken in het noorden verleenden agenten hulp. In Drenthe raakten twee mensen gewond aan hun handen op toen er iets mis ging met het afsteken van vuurwerk. In Assen liep een jongen een hoofdwond op bij het carbidschieten.

Dode

In Veenendaal vielen een dode en een zwaargewonde bij een grote brand in een flatgebouw, in Haarlem kwam iemand om bij een steekpartij.

In Utrecht raakten twee jongens van 17 ernstig gewond doordat ze van een balkon vielen. Op verschillende plaatsen in het land liepen mensen oogletsel op door vuurwerk. Alleen al Het Oogziekenhuis in Rotterdam kreeg vannacht 12 mensen met verwondingen binnen.

Branden

Onder meer in Amsterdam, Veenendaal en Rijswijk bij Den Haag werden omwonenden van branden geëvacueerd. In Amsterdam werden acht mensen behandeld voor het inademen van rook bij een brand in een stoffenwinkel. Zo'n tien huizen werden daar ontruimd. In Rijswijk werden twintig portiekwoningen ontruimd vanwege een brand in een gymzaal. De gymzaal brandde volledig uit.

In Den Haag is een automobilist even na middernacht ingereden op een groep feestvierders. Twee zwaargewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder is aangehouden. Hij had gedronken. Volgens de politie probeerde de automobilist vuurwerk te ontwijken dat werd afgestoken op de weg.

EOD

In Leeuwarden moest de Explosieven Opruimingsdienst aan het werk. De Friese politie stuitte bij toeval op een grote partij illegaal vuurwerk. Omstanders wilden net een krat met zeer zwaar vuurwerk aansteken. Agenten die de vuurwerkbom afschermden werden door omstanders met vuurwerk bestookt. De EOD maakte het pakket vuurwerk met mortiergranaten ter plekke onschadelijk.

En een vuurwerkbom heeft voor veel schade gezorgd in Ridderkerk. In een woonwijk werden zeker twaalf auto’s beschadigd en sneuvelden ruiten van vijf woningen door de klap na de explosie. Vier personen raakten lichtgewond. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis. Het vuurwerkteam van de politie doet onderzoek. Er werd één aanhouding verricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl