De Duitse skispringer Richard Freitag vliegt van de schans in Inssbruck, duizenden toeschouwers volgen zijn vlucht
NOS Sport

Vierschansentournee, mythisch en razend populair

De vreugde-explosie was enorm in het kleine skistadion in het Duitse bergdorpje Oberstdorf (nog geen 10.000 inwoners). Ruim 25.000 op elkaar gepropte toeschouwers vierden dinsdag de overwinning van de Duitser Severin Freund.

Het was de start van de traditionele Vierschansentournee en de Duitsers wachten al weer heel wat jaren op een eindzege van een 'eigen' springer. De laatste was Sven Hannawald in 2001/2002. Op Nieuwjaarsdag zendt de NOS traditioneel de tweede wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen (26.000 inwoners) rechtstreeks uit en ook daar zijn alle 33.000 kaarten uitverkocht.

Volksfeesten

In de week rond Nieuwjaar zorgt de Vierschansentournee al jaren voor ware volksfeesten in Beieren en Tirol. De eerste twee wedstrijden zijn in Duitsland, de overige twee in Oostenrijk. Na Innsbruck volgt de finale in Bischofshofen. Een dorp van slechts 10.000 inwoners, waar wel 26.000 fans de ontknoping volgen.

Het schansspringen in Garmisch Partenkirchen is vrijdag 1 januari vanaf 13.55 uur live te zien op NPO 1 en NOS.nl.

  • ORF
    ORF-commentator Michael Roscher (l) volgt al vijftien jaar de Vierschansentournee. Hier zit hij op zijn positie in Oberstdorf met skispringer Andreas Goldberger
  • EPA
    Duizenden Duitse fans zorgen voor sfeer bij de opening van de Vierschansentournee in Oberstdorf
  • EPA
    De Pool Kamil Stoch vliegt richting het publiek bij het Nieuwjaarspringen begin januari
  • AFP
    De Zwitserse skispringer Simon Ammann komt bij de laatste wedstrijd van de Vierschansentournee in Bischofshofen zwaar ten val

De aantrekkingskracht van de Vierschansentournee laat zich wel verklaren. "Elke wedstrijd is een volksfeest, waar de rivaliteit tussen Duitsland en Oostenrijk een belangrijke rol in speelt. Op een positieve manier", zegt Michael Roscher, die als commentator van de Oostenrijkse televisiezender ORF deze winter aan zijn vijftiende editie van de Vierschansentournee is begonnen.

Historie

De Vierschansentournee is zelf al een stuk ouder. De eerste aflevering vond plaats in de winter van 1952-1953, op initiatief van enkele Duitse en Oostenrijkse vrienden die aan skispringen deden. Garmisch-Partenkirchen was destijds op Nieuwjaarsdag de eerste halte. Aantal toeschouwers: 20.000. Later veranderde de volgorde.

"De lange traditie speelt natuurlijk ook een rol in de beeldvorming", zegt Roscher. "Het is een spektakel. Binnen iets meer dan een week vier schansen, de omstandigheden, het reizen, de stress en de periode waarin het zich afspeelt; dit alles maakt het voor de springers en de fans een geweldige happening."

Kroonjuwelen

Horst Tielmann, adviseur skispringen van de Nederlandse Ski Vereniging en voor de internationale skifederatie FIS nauw betrokken bij de discipline, weet wel waarom de wedstrijden zo gigantisch populair zijn.

"Het zijn de kroonjuwelen van het skispringen. Elke skispringer droomt er wel van olympisch kampioen worden. Maar de Vierschansentoernee winnen wordt eigenlijk in die kringen nog hoger aangeslagen. Die gaat over acht sprongen op vier verschillende locaties. Er zijn springers die het hele jaar maar met een evenement bezig zijn: de Vierschansentournee. Die winnen is eigenlijk onbetaalbaar."

Skispringer Freund winnaar in Oberstdorf

De Vierschansentournee is in Duitsland en Oostenrijk een kijkcijferhit. "De uitzending van Nieuwjaar staat in Oostenrijk elk jaar in de toptien van best bekeken programma's", zegt Roscher. "Toen Thomas Diethart twee jaar geleden de eindzege veroverde, stond die uitzending zelfs in de topdrie. Het leeft elke winter weer. Van het alpineskiën kan alleen de afdaling in Kitzbühel zich met de Vierschansentournee meten op het gebied van populariteit."

Mythisch

De Fin Janne Ahonen wordt nog steeds de koning van het evenement genoemd. Hij won de Vierschansentournee liefst vijf keer. De onbetwiste held is echter de Duitser Sven Hannawald. In de lange geschiedenis van het evenement, wist hij (in 2002) als enige skispringer alle vier wedstrijden in één serie te winnen. "Als enige. Dat zegt ook iets over de moeilijkheidsgraad. Dat geeft de Vierschansentournee iets mythisch", meent Tielmann.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl