De leider van het team wijst zijn element aan
NOS Nieuws

Japanners mogen naam verzinnen voor element 113

Voor het eerst mag een Aziatisch team een naam bedenken voor een nieuw scheikundig element. Een groep Japanse wetenschappers wist tussen 2004 en 2012 drie keer minuscule hoeveelheden van de stof te creëren en heeft nu de eer een naam te verzinnen.

Naast de elementen die in de natuur voorkomen, zoals koolstof, goud of uranium, kent het periodiek systeem ook nog een twintigtal elementen die door de mens zijn gemaakt. Die vallen meestal binnen fracties van seconden uiteen in andere elementen, omdat ze zo onstabiel zijn.

Het onderzoeksteam uit Tokio werkte 9 jaar aan het maken van het nieuwe element. Door een zinkatoom met 30 protonen te laten botsen op een bismutatoom met 83 protonen, ontstond korte tijd element 113, met 113 protonen.

Ununtrium

De voorlopig naam is Ununtrium, afgeleid van het Latijn voor 1-1-3. De leider van het team zegt dat hij nog geen nieuwe naam in gedachten heeft. In de loop van 2016 zal hij zijn voorstel doen.

Behalve de Japanners kregen ook wetenschappers uit de VS en Rusland te horen dat ze een naam mogen verzinnen. Zij maakten gezamenlijk de elementen 115, 117 en 118.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl