Rechtszaak dreigt over auteursrecht dagboek Anne Frank
Het Anne Frank Fonds in Basel dreigt met een rechtszaak over het auteursrecht van het dagboek van Anne Frank. Het fonds wil zo voorkomen dat iedereen vanaf morgen Het Achterhuis mag publiceren.
Het fonds heeft al jaren het alleenrecht op de tekst van het dagboek en waakt scherp over het gebruik ervan. Die uitzonderingspositie komt echter in gevaar door de Europese regels op auteursrecht.
Publiek domein of niet?
Het auteursrecht vervalt namelijk op 1 januari van het jaar dat de schrijver zeventig jaar dood is. Omdat Anne Frank begin 1945 bezweek in het concentratiekamp Bergen-Belsen, zou die termijn morgen eindigen. Het Achterhuis komt dan in het publieke domein en mag door iedereen worden uitgegeven.
Het Anne Frank Fonds betoogt echter dat Otto Frank mede-auteur van het werk is, omdat hij het dagboek na de Tweede Wereldoorlog redigeerde. Het fonds meent dat de editie die het NIOD in 1986 publiceerde als uitgangspunt moet worden genomen en dat het auteursrecht dus nog geldt tot 2037.
Mein Kampf
Meerdere mensen hebben al gezegd die redenering aan te zullen vechten. Zo is een Franse wetenschapper van plan op 1 januari de Nederlandse editie van het dagboek online te zetten. Olivier Ertzscheid noemt het onbegrijpelijk dat Adolf Hitler's Mein Kampf vanaf morgen wel in het publieke domein valt, maar Het Achterhuis niet.
Het Anne Frank Fonds heeft al aangekondigd naar de rechter te zullen stappen als iemand zonder toestemming het dagboek publiceert. Gisteren ving het fonds nog bot toen de Nederlandse rechter besloot citaten uit het werk toe te staan voor wetenschappelijke publicaties.