Staatssecretaris Van Rijn
NOS Nieuws

Van Rijn: Ik ben ook maar een mens

Het was geen gemakkelijk jaar voor staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Vooral de chaos rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) leverde hem veel kritiek uit de samenleving op, en bracht hem bovendien in grote politieke moeilijkheden. Het kwam hem bij herhaling op aanvaringen met de Tweede Kamer en op verschillende moties van wantrouwen te staan. In september werd hij op een zorgmanifestatie in Amsterdam uitgejouwd door duizenden aanwezigen.

Ook de overheveling van veel zorgtaken naar de gemeenten verliep niet zonder slag of stoot. En kort voordat dat van start ging, op 1 januari, ontstond er een affaire rond Van Rijn doordat zijn vader in een gesprek met het AD een ontluisterend beeld schetste van de zorg, of liever het gebrek daaraan, voor zijn zwaar demente moeder.

Dit soort kritiek, daar kun je wel stoer over doen, maar het is natuurlijk gewoon heel vervelend.

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid

In gesprek met verslaggever Lars Geerts geeft Van Rijn te kennen dat het hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Een medewerker van thuiszorgorganisatie TSN, die uitstel van betaling kreeg en waar 12.000 banen op de tocht staan, zei dat Van Rijn "zijn eigen moeder laat verrekken, dus zal hij ons ook wel laten vallen".

"Dat vind ik echt heel jammer. Misschien snap ik het ook nog vanuit die boosheid. Maar ik probeer zelf een genuanceerd mens te zijn, dus dit raakt me wel. Dit soort kritiek, daar kun je wel stoer over doen, maar het is natuurlijk gewoon heel vervelend."

"Ik geloof dat de politiek correcte uitspraak dan is 'het hoort erbij', maar dat slaat eigenlijk nergens op. Want ik denk dat mensen ook fatsoenlijk met elkaar moeten blijven omgaan. Dat probeer ik in elk geval te doen. Als anderen dat dan niet doen vind ik dat sneu en jammer. Dan probeer je je daar niet te veel van aan te trekken, maar ik ben ook maar een mens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl