De Nederlandse volleybalvrouwen zijn blij met het zilver op het EK in eigen land
NOS Sport

Volleybalvrouwen moeten meteen knallen in 2016

2015 was een mooi jaar voor de Nederlandse volleybalvrouwen, maar 2016 moet een nog veel mooier jaar worden. Oranje lijkt, op basis van het afgelopen EK in eigen land, eindelijk weer eens kans te maken op plaatsing voor de Olympische Spelen. De laatste keer dat de vrouwen meededen was in 1996.

Dat ticket kan meteen in het nieuwe jaar al worden binnengesleept. Op 4 januari begint voor de volleybalsters het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara. Daar speelt Nederland tegen Duitsland, Turkije en Kroatië. En dan volgen nog de halve finale en de finale. Wint Nederland het toernooi dan is het ticket voor Rio binnen. Wordt Oranje tweede of derde dan volgt er in mei nog een herkansing op een ander OKT, in Azië.

Gemakkelijk is de weg naar Rio niet, weet speelster Maret Balkestein-Grothues. "Het volleybal in Europa is zo goed. We zeggen weleens gekscherend tegen elkaar: we kunnen beter naar Afrika verhuizen, dan kwalificeren we ons wel."

Het moet de bekroning worden op de goede weg die de volleybalsters zijn ingeslagen met bondscoach Giovanni Guidetti aan het roer. In oktober haalde Oranje de finale van het EK in eigen land. Die finale ging weliswaar met 3-0 verloren tegen Rusland, maar Nederland liet wel zien zich eindelijk weer met de Europese top te kunnen meten.

'We moeten met z'n allen naar Afrika verhuizen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl