Het felbegeerde robotpak van Ruben de Sain
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Dwarslaesiepatiënt uit Nijmegen heeft zijn eigen robotpak

Dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain uit Nijmegen heeft een eigen robotpak gekregen, waardoor hij kan blijven lopen. Door crowdfunding had hij binnen een week genoeg geld binnen voor het zogenoemde exoskelet.

Bij Omroep Gelderland liet De Sain weten dat hij 86.900 euro heeft opgehaald. Het pak kost tussen de 80.000 en 100.000 euro. Het ontbrekende bedrag heeft hij zelf bijgelegd.

De Sain kreeg als eerste rolstoelpatiënt met een dwarslaesie in Nederland een robotpak via de Sint Maartenskliniek. Het pak is een stelsel van buizen en braces dat over de kleren wordt gedragen en met behulp van elektronica reageert op impulsen van de rompspieren. Het pak mocht hij tien weken gebruiken en dat beviel zo goed, dat hij er zelf een wilde.

Verzekeraars

De Sain raakte verlamd door een motorongeluk en werkt als autoverkoper. Met het pak leerde hij de afgelopen maanden opnieuw te lopen en te bewegen.

Hij hoopt dat het de eerste en laatste keer is dat voor zo'n pak crowdfunding nodig is. "Ik hoop dat het straks wordt vergoed door verzekeraars."

Advertentie via Ster.nl