Veel minder vogels overwinteren

Door de sneeuw en de vrieskou zijn er een stuk minder vogels in Nederland dan in een normale winter. Veel dieren hebben het moeilijk omdat ze geen voedsel kunnen vinden.

Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de telling van wintervogels door vrijwilligers van Sovon Vogelonderzoek. Elk jaar lopen honderden vrijwilligers een vaste route en staan op een aantal plekken vijf minuten stil om de vogels te tellen.

Ganzen

Er worden vooral minder ganzen waargenomen. Zo leverde een telling van de slaapplaatsen in het Lauwersmeer nog geen 7000 brandganzen op, waar het tienvoudige normaal is.

Normaal gesproken zijn er een miljoen kolganzen die in Nederland overwinteren, zegt Rob Vogel van Sovon. "Maar er is hier zo veel sneeuw gevallen, dat het te veel energie kost om bij het gras te komen."

Sovon spreekt van een "massale exodus" van ganzen uit Nederland. Er worden grote groepen zuidwaarts vliegende toendraganzen, kolganzen en brandganzen gezien. Sovon vermoedt dat de ganzen naar Noord-Frankrijk vliegen.

Jacht

Eenmaal aangekomen in Frankrijk staat de vogels een onaangename verrassing te wachten. "Met name in Noord-Frankrijk staan de jagers klaar", zegt Vogel. Vooral ganzen, eenden en scholeksters worden geschoten. Franse vogeldeskundigen roepen de Franse regering op de jacht tijdelijk te verbieden om te voorkomen dat er te veel trekvogels worden doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl