Het doek Judith 1 van Gustav Klimt
NOS Nieuws

Schilderij Klimt komt naar Haags Gemeentemuseum

Komend jaar komt een schilderij van Gustav Klimt naar Nederland. Het doek Judith 1 van de Oostenrijkse schilder wordt vanaf 19 maart tentoongesteld in het Gemeentemuseum in Den Haag. Dat maakte museumdirecteur Benno Tempel bekend in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"Dit is wel een droom die uitkomt", zei Tempel. Volgens hem is het erg lastig om een schilderij van de Klimt naar een museum in Nederland te halen. "Klimt is toch een schilder die je associeert met Wenen. Maar omdat er nog maar weinig van zijn schilderijen in die stad zijn, is Oostenrijk er niet happig op om een Klimt uit te lenen."

De komst van de Klimt is mogelijk geworden door een eerdere ruil. Het Gemeentemuseum gaf een werk van Egon Schiele aan de Österreichische Galerie Belvedere in bruikleen.

Typerende stijl

Judith 1, olieverf op doek, is een van Klimts bekendste schilderijen. Hij maakte het in 1901. Judith is een Bijbelse figuur die poseert met het hoofd van generaal Holofernes, die door haar is onthoofd. Het schilderij is typerend voor de stijl van Klimt. Hij beeldde vaak vrouwenfiguren af in goudkleurige tinten.

Tempel wilde nog niet bekendmaken in welke expositie het schilderij te zien zal zijn. "Maar de tentoonstelling wordt klein en fijn", zei hij. "Dit schilderij is zo mooi, daar hoef je niet veel omheen te hangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl