NOS Nieuws

'Overal waar je kijkt in York zie je water'

In een buitenwijk van de Britse stad York wordt een vrouw door de brandweer in een rubberboot gezet. Keurig opgemaakt, oorbellen in. De overstromingen van de afgelopen dagen hebben ook voor haar hun tol geëist. Ze kan niet meer in haar huis blijven en wordt, net als honderden andere inwoners, geëvacueerd.

Midden-Engeland heeft de laatste dagen te maken met de zwaarste overstromingen in jaren. Dat is goed zichtbaar in York, zegt verslaggever Jeroen de Jager. "Overal is water." Vandaag bereikte het water pas het hoogste punt.

"Ik heb dit nog nooit meegemaakt", zegt een man. Een vrouw wacht op de hulpdiensten die haar katje moeten redden uit haar ondergelopen woning. Volgens haar had de ellende een stuk minder kunnen zijn. "We hadden twee zandzakken, dat was het. We waren niet voorbereid. Ze zijn nu wel bezig om delen van de stad te beschermen die nog niet overstroomd zijn, maar voor ons is dat te laat."

Een andere inwoner nam op tijd maatregelen. "We hebben alle spullen naar boven gebracht, de kleden opgerold en de auto's naar een veilige plek gereden. Hopelijk hoeft de rest alleen te drogen."

Schade

De overstromingen hebben grote gevolgen voor de inwoners. Zo'n 2000 huizen zijn ontruimd langs de rivier de Foss, die dwars door York loopt. De mensen werden de eerste nacht onder meer opgevangen in de beroemde kathedraal midden in de stad. Een van de bekendste toeristische attracties, het vikingmuseum, is zwaar beschadigd geraakt.

Normaal gesproken is het druk in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw, zeggen winkeliers. Veel mensen trekken naar de stad om er te winkelen en er komen veel toeristen. Dat is nu niet mogelijk.

Vandaag bracht premier Cameron een bezoek aan de stad. De inwoners zijn kritisch over zijn beleid. "Ze vonden het prima dat Cameron naar het gebied kwam, maar wilden wel dat hij de handen uit de mouwen zou steken", zegt De Jager. "Veel mensen denken dat als dit in Londen was gebeurd, er veel meer maatregelen zouden worden getroffen. Nu het in het noorden is gebeurd, trekt Londen zich er eigenlijk weinig van aan, vinden ze hier."

Luchtbeelden overstromingen Engeland

In hoger gelegen gebieden is het water inmiddels gezakt en beginnen mensen met schoonmaken. "Vanaf morgen zal dat ook in York gebeuren", zegt De Jager. "Tenminste, als ze die kans krijgen."

Want de voorspellingen voor de komende dagen zijn niet goed. "Morgenavond wordt er weer een storm verwacht, iets ten noorden van het getroffen gebied. De vraag is of ze er dan hier ook weer last van gaan krijgen. Bij de storm wordt veel regen verwacht, dus het kan zomaar zijn dat het hier woensdag weer raak is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl