Kabels in een serverruimte
NOS Nieuws

'Stemgegevens 191 miljoen Amerikanen online te vinden'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een online database met stemgegevens van 191 miljoen Amerikanen is makkelijk te benaderen. Dat meldt zakenblad Forbes op basis van beveiligingsonderzoeker Chris Vickery. Hij zegt te beschikken over 300 GB aan gegevens.

Volgens Vickery staan in de database de namen van de geregistreerde kiezers, evenals hun woonadres, telefoonnummer, geboortedatum, partijlidmaatschap en een logboek over wanneer ze wel en niet hebben gestemd. De gegevens gaan naar verluidt terug tot 2000. Er zijn geen sofinummers of financiële gegevens te vinden.

Volgens Forbes-journalist Thomas Fox-Brewster, die aan Vickery de gegevens van zijn ouders stuurde om te checken hoe groot de database is, is de kans groot dat de gegevens van alle geregistreerde kiezers in de VS erin zitten.

Eigenaar onbekend

Opvallend genoeg is het onduidelijk van wie de database is. In Amerika is het heel gebruikelijk om gegevens te verzamelen van kiezers om zo gericht campagne te kunnen voeren. Obama stond er tijdens zijn campagnes in 2008 en 2012 om bekend dat hij zeer effectief gebruik maakte van internet.

Vickery zegt in de data bewijzen te hebben gevonden dat het bedrijf NationBuilder verantwoordelijk is voor het lek, maar een woordvoerder zegt dat het IP-adres dat is gekoppeld aan de database niet van hen is. Ook andere bedrijven die digitale campagnes opzetten ontkennen dat de database van hen is.

Deze bedrijven kopen de data van Amerikaanse staten. Het is dus niet moeilijk om aan de gegevens te komen, maar je hebt als organisatie wel toestemming nodig. Doordat de gegevens nu op straat liggen en het lek nog niet is gedicht, is het voor kwaadwillenden vrij makkelijk om de gegevens te misbruiken.

De FBI was volgens Forbes niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl