Een productielijn van zuivelfabrikant FrieslandCampina
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

FrieslandCampina betaalt boeren extra om minder te produceren

FrieslandCampina kan de grote stroom melk amper aan. Het bedrijf gaat de aangesloten melkveehouders een vergoeding betalen om de hoeveelheid melk die ze leveren niet te verhogen.

Volgens de zuivelproducent is de verwerkingscapaciteit te laag is als het volume blijft toenemen. Volgens het bedrijf is sinds november sprake van een plotselinge stroomversnelling. Door die extra melk draait FrieslandCampina inmiddels al op volle toeren.

Investeringen tevergeefs

De onderneming investeerde de afgelopen jaren fors in zijn verwerkingscapaciteit. Maar dit jaar leverden de boeren 600 miljoen kilo meer melk dan vorig jaar, waardoor die extra ruimte alweer benut is.

FrieslandCampina heeft geprobeerd om de extra melk kwijt te raken door het andere bedrijven te laten verwerken of direct te verkopen aan afnemers. Maar ook deze bedrijven hebben hun maximumcapaciteit bereikt.

Daarom krijgen van 1 januari tot 11 februari de boeren die evenveel of minder melk leveren, een vergoeding van 2 euro per 100 kilo melk, exclusief btw.

Meer koeien

De oorzaak van de grotere aanvoer is de afschaffing van het melkquotum. Dat betekent dat boeren sinds 1 april van dit jaar zo veel melk mogen produceren als ze willen.

Uit cijfers van het CBS bleek in september dat de Nederlandse melkproductie daardoor met 7 procent was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal melkkoeien steeg tussen 1 april 2014 en 1 april 2015 met 55.000 tot 1,63 miljoen dieren.

Maar ook de milde zomer en de zachte winter spelen een rol bij grote hoeveelheden melk die FrieslandCampina te verwerken krijgt. Vanwege deze weersomstandigheden produceren koeien meer melk dan normaal, zegt woordvoerder Rob van Dongen.

Het is niet de bedoeling dat de boeren het teveel aan melk weggooien. Methoden voor boeren om de melkcapaciteit te verminderen zijn volgens Van Dongen geen nieuwe koeien aankopen, minder goede koeien afvoeren of minder voederen. In dat laatste geval zullen de koeien daardoor minder melk geven.

FrieslandCampina verwacht na 11 februari geen problemen meer. Dan heeft het bedrijf weer meer capaciteit, net als de bedrijven waarmee het concern samenwerkt.

Advertentie via Ster.nl