Supermarktpersoneel krijgt eindelijk weer een cao.
NOS Nieuws

Na drie jaar weer cao voor supermarktmedewerkers

De 260.000 supermarktmedewerkers in Nederland krijgen na bijna drie jaar weer een cao. Daarin is onder meer een loonsverhoging afgesproken van 5 procent over vier jaar tijd. Vakbond CNV is tot een akkoord gekomen met de supermarkten. De FNV doet niet mee.

CNV-onderhandelaar Michiel Wallaard is vooral blij dat het jeugdloon voortaan afloopt als het personeel 22 jaar wordt. Nu krijgen medewerkers pas een volwassen salaris als ze 23 jaar zijn. Volgens Wallaard is dit een belangrijke eerste stap over het politiek gevoelige jeugdloon. "In de toekomst hopen we de leeftijd nog verder terug te brengen."

Maar een woordvoerder van de FNV noemt het een zeer kleine stap: "Bij Albert Heijn is negentig procent van de vakkenvullers onder de 20. Zij merken hier dus niets van."

Loonsverhoging

De komende twee jaar krijgen veruit de meeste supermarktmedewerkers er 2,5 procent bij. Het grootste deel van de supermarkten heeft de afgelopen twee jaar ondanks het ontbreken van een nieuwe CAO al 2,5 procent loonsverhoging gegeven, vertelt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum, die namens de werkgevers spreekt.

De bond is verder overeengekomen dat de toeslagen in de avonduren komen te vervallen. Hoogstraaten noemt dit een belangrijk punt voor de werkgevers: " In een tijd waarin de consument steeds vaker 's avonds naar de winkel wil kun je niet volhouden dat het afwijkend is om in de avonduren te werken. Die toeslag is niet van deze tijd."

Wallaard van het CNV zegt dat de bond bereid was deze toeslagen op te geven. Veel supermarkten betaalden ze in de praktijk toch al niet, omdat ze er mensen voor inhuurden met contracten van onder de 12 uur. Die hebben geen recht op zo'n toeslag. Vanaf tien uur 's avonds blijft er wel een toeslag, die gaat gelden voor alle medewerkers.

Geen toeslagen meer

"Supermarkten als Albert Heijn zijn nu nog obsessief bezig om in de avonduren mensen in te zetten die minder dan 12 uur werken, omdat ze dan geen toeslagen hoeven te betalen. Dat is straks niet meer interessant", zegt Wallaard. Supermarkten hebben afgesproken dat ze meer mensen in dienst nemen met grotere contracten.

Voor vakbond FNV was het verdwijnen van de toeslagen een paar weken geleden juist een reden om uit de onderhandelingen te stappen. Het gebeurt steeds vaker dat de FNV cao's niet ondertekent. Zo stapte de bond eerder dit jaar al uit de onderhandelingen over een cao voor rijksambtenaren. Ook bij KPN deed de FNV niet mee.

Toeval

Volgens een woordvoerder van de FNV is er geen sprake van een trend, maar is het toeval dat dit nu een aantal keren achter elkaar gebeurt. "Het is steeds op inhoudelijke gronden. Er zijn wel eerder periodes geweest dat wij vaker niet meededen bij cao's."

Het cao-akkoord voor de supermarktbranche moet nog worden voorgelegd aan de leden van het CNV. Als zij het goedkeuren gaat de cao halverwege 2016 in, voor alle supermarktmedewerkers.

Dat geldt ook voor FNV-leden. Wel gaat de bond nog kijken of er leden zijn die naar de rechter willen stappen om hun avondtoeslag op te eisen. En ook andere acties sluit de bond niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl