NOS Nieuws

Overstromingen Engeland 'ergste ooit gezien'

'Het water in de rivieren staat op recordhoogte'

De Britse krant The Guardian spreekt van overstromingen van Bijbelse proporties en volgens de BBC hebben sommige rivieren het verwachte hoogste niveau nog niet bereikt. Midden-Engeland heeft de laatste dagen te maken met de zwaarste overstromingen in jaren. De bevolking reageert gelaten. "Wat moet je? Je doet wat je kunt."

Vooral in Lancashire en West-Yorkshire staan veel straten onder water. Veel mensen moeten hun huizen verlaten. "Op dit moment staat het water in huis tot aan onze enkels. Buiten staat het bijna een meter hoog", zegt Rebecca Marshall uit Todmorden, een stadje in West-Yorkshire. "De stroom is uitgevallen dus we moeten weg. Maar ik denk niet dat we het dorp uitkomen. Alle wegen rond Todmorden zijn afgesloten. Gelukkig komen vrienden en familie ons helpen."

We moeten weg, maar ik denk niet dat we het dorp uitkomen. Alle wegen zijn afgesloten.

Rebecca Marshall in Todmorden, West-Yorkshire

"Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt", zegt Helen McGarry in Mytholmroyd, een dorp even verderop. Het hele centrum staat onder water. Bewoners kunnen nog meer water verwachten door de aanhoudende regen. Hulpdiensten hebben zich verzameld bij het centrum en een reddingshelikopter cirkelt boven het dorp. Auto's, huizen en winkels staan onder water.

In het dorp Walsden, ook in West-Yorkshire, wil Abbi Blackburn haar huis niet uit. Het water in haar kelder staat meer dan een meter hoog. "We zijn twee vrieskisten kwijt en mijn wasmachine en droger. De autoriteiten hebben gebeld en iets over evacuatie gezegd, maar we gaan niet weg. We blijven hier."

Ramptoeristen

De lokale brandweer heeft bewoners opgeroepen om wel gehoor te geven aan het advies om hun huis te verlaten. "Als u wordt gevraagd om te evacueren, doe dat dan alstublieft. We willen niet dat we later moeten terugkomen voor u. Dat brengt u en onze reddingsteams in gevaar."

Mensen die niets te zoeken hebben in de overstroomde gebieden wordt juist gevraagd weg te blijven. De brandweer in Lancashire waarschuwt ramptoeristen. "Een grote overstroming betekent dat je gevaar loopt. Het betekent niet: kom even een kijkje nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl