NOS Nieuws

'Kersttoespraak gaat impliciet over vluchtelingendebat'

De koning ging tijdens de traditionele kersttoespraak in op de waarde van de democratie en rechtsstaat in Nederland. Ook zei hij dat wij onze angst niet hoeven weg te stoppen. "Het lijkt allemaal over het vluchtelingendebat te gaan, maar dat zei hij niet expliciet", zegt Kysia Hekster, NOS-verslaggever Koninklijk Huis.

De koning zei dat wij onze eigen manier van leven proberen te beschermen. Ook moet de rechtsstaat ervoor zorgen dat niet alleen de hardste stemmen worden gehoord. "Daarmee doelt hij op de vluchtelingenproblematiek", zegt Hekster.

De koning heeft groot vertrouwen dat wij het aankunnen.

Kysia Hekster

De koning erkende dat wij in een complexe wereld leven, maar dat de problemen niet groter zijn dan in vorige generaties. "Hij relativeerde de uitdagingen van deze tijd met de Tweede Wereldoorlog."

"Vorige generaties hadden het ook moeilijk, maar dat is goedgekomen. De koning heeft er groot vertrouwen in dat wij het aankunnen."

Politiek gevoelig

Hekster vindt het opvallend dat het woord vluchteling niet wordt genoemd. De koning blijft algemeen zodat weinig mensen het hier mee oneens kunnen zijn, vermoedt Hekster. "Het is een verschrikkelijk politiek gevoelig onderwerp. Daarnaast is premier Rutte eindverantwoordelijk en mag de koning niet zelf beslissen wat hij zegt."

In oktober was Willem-Alexander in China. Toen liet hij zich een stuk explicieter uit over het vluchtelingendebat. "In Nederland spreken we dingen uit, we vechten het niet uit", zei hij tijdens een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl