Minister Bussemaker met diskjockey Bart Arens
NOS Nieuws

Top 2000 eindigt niet met 'bohemian', maar begint er wel mee

De 17de editie van de Top 2000 is begonnen. In het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum worden tot middernacht van Oudjaarsdag weer de 2000 populairste nummers van Nederland gedraaid.

Minister Bussemaker van Cultuur gaf het officiële startsein. Zij noemde Go your own way van Fleetwood Mac haar persoonlijke favoriet. Het inspireerde haar ooit om het met een vriendje uit te maken.

Minister Bussemaker startte ook de eerste plaat: Bohemian like you van the Dandy Warhols. Heel vaak eindigde de Top 2000 juist met een 'bohemian'-nummer. Bohemian Rhapsody van Queen stond in de voorgaande zeventien edities dertien keer op nummer 1. Dit jaar staat het, net als vorig jaar overigens, op de tweede plek.

De minister versprak zich wel: ze had het over de nummer 200 in plaats van nummer 2000.

Minister Bussemaker opent Top 2000
Go your own way persoonlijke favoriet Jet Bussemaker

Nieuwe nummer 1

Op 1 staat nu Imagine van John Lennon. Vorig jaar stond dat nummer nog op 38, maar na de aanslagen in Parijs van 13 november kreeg het heel veel stemmen.

Een Duitse pianist speelde het nummer de dag na de aanslagen bij het Bataclan-theater en ook op het Centraal Station in Amsterdam werd het uitgevoerd. Het biedt in deze tijden "hoop en troost", zei zendermanager Jurre Bosman bij het bekendmaken van de nummer 1, vorige maand.

De nummer 1 van vorig jaar Hotel California van de Eagles is gezakt naar plaats 3.

De hoogste Nederlandstalige plaat staat op nummer 4, Claudia de Breij met Mag ik dan bij jou. "Het is leuk om hoger te staan dan de Deep Purples van deze wereld", zei ze vorige week.

Tijdnood

De Top 2000 werd in 1999 voor het eerst uitgezonden, in verband met de millenniumwisseling. Het was bedoeld als eenmalig evenement, maar vanwege het enorme succes werd besloten er een jaarlijks terugkerend fenomeen van te maken.

De Top 2000 begint dit jaar drie uur eerder dan vorig jaar. Dat komt omdat steeds meer 'jonge' nummers relatief lang duren en de diskjockeys anders in tijdnood komen.

Hofleverancier van de Top 2000 zijn wederom the Beatles. Ze staan met 41 nummers genoteerd. The Rolling Stones zijn een goeie tweede met 27 liedjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl