NOS Sport

2015: het jaar van Dafne Schippers

2015: het jaar van Dafne Schippers

"Thompsoooon... Of Schippeeers. Het iiiis... nou nou nou. Ik denk het wel. Ik denk het nét." NOS-commentator Léon Haan hield op die bewuste 28 augustus in eerste instantie nog een slag om de arm, maar Dafne Schippers zelf wist gelijk: dit is goud.

En daarmee was Schippers wereldkampioen. Op de 200 meter, één van de twee grote sprintnummers. "Ik wist het gelijk bij de finish. Dat zie je, dat voel je. Je weet als atleet waar je tegenstanders zitten", blikt Schippers, nog altijd stralend, terug op die prestatie in Peking.

Wie had nou verwacht dat een Nederlandse ooit mee zou doen met de wereldtop? Ik niet.

Dafne Schippers

Toen ze aan haar race begon, had Schippers al een zilveren medaille gewonnen op de 100 meter. Met de titel op de 200 meter zette ze haar nieuwe status als een van 's werelds snelste atleten nog meer luister bij. "En wie had dat nou verwacht? Dat een Nederlandse ooit nog mee zou doen met de wereldtop op de sprint? Ik niet", zegt ze zelf.

Schippers vindt het ook nu nog moeilijk te geloven. "Soms is het nog steeds een beetje onwerkelijk."

'Dopingvragen zijn echt naar'

Ook argwanende media geven haar prestaties het stempel 'onwerkelijk' mee, maar dan op een andere manier. Schippers kreeg gelijk een stortvloed aan dopingvragen op zich afgevuurd. "Dat is echt naar. Terwijl je 100 procent schoon medailles wint. Dat doet best wel pijn eigenlijk. Het is de keerzijde van de sport."

Dafne Schippers weet op de streep van de 200 meter dat ze wereldkampioene is

Mijn 2016 is geslaagd als ik minimaal één gouden medaille win in Rio.

Dafne Schippers

In december werd Schippers uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Na de terugblikken en de feestdagen zal het vizier volledig gericht zijn op het nieuwe jaar, waarin ze zich iets meer wil focussen op de bochten. "Ik ga daar meer op trainen, omdat ik denk dat ik daar nog wel wat winst kan behalen."

13 en 17 augustus 2016

Overigens zijn haar Spelen pas een succes als ze het hoogst haalbare bereikt. "Mijn 2016 is geslaagd als ik minimaal één gouden medaille win. Op welke afstand? Ik heb geen voorkeur", zegt ze met een lach. Hoopt ze stiekem op eeuwige roem op het koningsnummer?

Haar olympische toernooi begint in ieder geval met de 100 meter, op 13 augustus tussen 20.00 en 23.15 uur plaatselijke tijd (tussen 01.00 en 04.15 uur Nederlandse tijd). De finale op de 200 meter is op 17 augustus, tussen 17.45 en 23.05 uur Braziliaanse tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl