Wüst: het moeilijkste voorseizoen uit mijn carrière

Wüst: wie weet krijg ik de flow te pakken

Voor Ireen Wüst is het zondag, maandag en dinsdag erop of eronder. De twaalfvoudig Nederlands kampioene wil bij de KPN NK afstanden een streep zetten onder haar tot nu toe dramatische seizoensstart.

Wüst miste voor het eerst in haar carrière de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Ze wist zich niet te plaatsen tijdens de KNSB Cup, mede dankzij een valpartij in de voorbereiding. Nu voelt ze zich weer sterk genoeg om de strijd aan te gaan op het ijs van Thialf.

"De afgelopen weken ging het goed. Ik heb de slag te pakken en heb daarom wel vertrouwen in de NK", vertelt Wüst. "Ik hoop dat ik sowieso een tickets haal voor de WK afstanden op de 1.500 meter en 3.000 meter. En daarmee ook startbewijzen voor de EK allround. De 1.000 meter wordt het moeilijkst. De opening wil nog niet echt lukken en dat is op de 1.000 meter nogal belangrijk."

Het is alsof je te vroeg of te laat op een feestje komt.

Ireen Wüst

Wüst zegt nu lekker in haar vel te zitten. Ze heeft in ieder geval tot het einde van het seizoen een hoofdsponsor gevonden voor haar schaatsploeg en ze kan een échte wedstrijd schaatsen. "Eindelijk een echte wedstrijd die er toe doet. Geen trainingswedstrijden meer. Dit was het moeilijkste voorseizoen uit mijn carrière. Ik heb wereldbekers gemist, terwijl die wereldbeker een beetje als thuis voelt. Het is alsof je te vroeg of te laat op een feestje komt."

Was er dan nooit twijfel bij Wüst? "Ja, natuurlijk. Dat is inherent aan topsport. Ik twijfelde niet of ik nog wel het oude niveau zou halen, maar wel of ik goede keuzes heb gemaakt", doelt Wüst onder meer op het feit dat ze koos voor een eigen schaatsploeg zonder zekerheden. "Maar ik heb er vol voor gekozen. Ik ben nu vooral blij dat alles is opgelost."

Aan voorspellingen op de NK wil Wüst zich niet wagen, maar een hoofddoel heeft ze wel. De 1.500 meter en de 3.000 meter. Dáár moet het gebeuren, weet ze. "En de 1.000 meter zou een bonus zijn", besluit Wüst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl