NOS Nieuws

Rechtbank wil illegaal wapenbezit niet zwaarder straffen

Zorgen over toename van illegale wapens

De rechtbank in Rotterdam heeft zes mannen veroordeeld tot celstraffen van 6 tot 17 maanden, onder meer voor illegaal wapenbezit. Dat is lager dan het OM twee weken geleden had geëist. Het OM in Rotterdam wil met hogere straffen het bezit en gebruik van vuurwapens door criminelen aanpakken, maar dat offensief lijkt nu al in de kiem te worden gesmoord.

De rechter deelt de zorg van het OM, maar houdt vast aan de geldende landelijke richtlijn. Dat de straffen toch iets hoger uitvallen dan gebruikelijk ligt volgens de rechter aan de omstandigheden. Ze woog daarbij mee of een verdachte al een strafblad had en of het wapen gebruiksklaar was. De verdachte die 17 maanden kreeg, was ook nog eens illegaal in Nederland en was in het bezit van valse papieren.

Landelijke richtlijnen

De officier van justitie eiste twee weken geleden 8 tot 20 maanden celstraf tegen de verdachten wegens het bezit van een illegaal vuurwapen. Dat was meer dan de landelijke richtlijn. Tot nu toe werd voor illegaal vuurwapenbezit tussen een half jaar en een jaar cel geëist. De maximumstraf is vier jaar.

De aanleiding voor de nieuwe aanpak van het OM is het grote aantal meldingen van het bezit en het gebruik van vuurwapens in Rotterdam. Volgens het OM neemt het aantal schietincidenten dat bij de meldkamer van de politie binnenkomt toe, van 298 in 2013 tot 356 vorig jaar. "En dit jaar wordt het waarschijnlijk niet beter", zei de officier van justitie twee weken geleden.

Drugshandel

Volgens het OM gaat achter veel van de dodelijke schietpartijen zware criminaliteit schuil, en dan vooral drugshandel. In een aantal gevallen zijn het ripdeals waarbij criminelen andere criminelen overvallen om drugs af te pakken. Daarbij zijn ook dit jaar weer doden gevallen.

"Waarom zou je een vuurwapen hebben als dat niet mag. Eigenlijk zien we dat alleen bij mensen die hun inkomen geheel of gedeeltelijk verwerven door het plegen van strafbare feiten. Criminelen of beroepscriminelen", stelde de officier van justitie toen hij zijn eis formuleerde.

Het OM gaat de uitspraak bestuderen om te beslissen of er hoger beroep wordt aangetekend.

.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl