NOS NieuwsAangepast

Sneeuwproblemen VS breiden zich uit

Aan de oostkust van de Verenigde Staten is in zes staten de noodtoestand uitgeroepen vanwege het winterweer: in North-Carolina, Virginia, Maryland, New Jersey, Massachusetts en Maine. Door hevige sneeuwval is het chaotisch op de weg, het spoor en op vliegvelden.

Verwacht wordt dat het gewone leven na de Kerst moeilijk op gang komt doordat wegen en straten nauwelijks begaanbaar zijn.

Sneeuwbuien en harde wind trekken langs de oostkust naar het noorden. Daar zet ook Canada zich schrap voor de sneeuwstorm. De provincie Nova Scotia zal waarschijnlijk de zwaarste weersomstandigheden te verduren krijgen.

Op reis

De eerste grote sneeuwstorm van het seizoen leidt op veel plaatsen tot een dik pak sneeuw. Burgemeester Bloomberg van New York heeft zo'n 2400 werknemers opdracht gegeven de straten sneeuwvrij te maken.

Op luchthavens rond New York zijn vanwege de stormen al meer dan duizend vluchten geschrapt. Veel vliegvelden zijn gesloten. Ook de Amtrakspoordienst tussen New York en Boston is uitgevallen.

Veel Amerikanen hebben tussen Kerstmis en de jaarwisseling reisplannen en buitenlanders die in de VS zijn, kunnen niet weg. Een vrouw die wacht op een vlucht naar Parijs weet niet wat ze moet doen: "Ik zit hier vast met drie kinderen."

Witte Kerst

Ook steden die niet op de weg van de storm liggen, zijn gewaarschuwd voor problemen. Door zware natte sneeuw en harde wind zullen hoogstwaarschijnlijk grootschalige stroomstoringen optreden, verwachten de weerdiensten. Autoriteiten hebben mensen gevraagd niet de weg op te gaan.

Zaterdag beleefde het zuiden van de VS al een zeldzame witte Kerst. De stad Atlanta in de staat Georgia vierde Kerstmis voor het eerst in 128 jaar onder een witte deken van sneeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl