Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers in december 2013 bij de rechtbank in Haarlem
NOS Nieuws

OM eist half miljoen euro van Hooijmaijers

Het Openbaar Ministerie vordert 526.345 euro van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Dat is bekendgemaakt in de civiele zaak tegen de voormalige VVD'er. In de strafzaak werd hij in april door het hof veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte.

Volgens het hof is bewezen dat hij in de periode van 2005 tot en met 2009 276.000 euro heeft witgewassen. Het OM had tijdens de strafzaak een bedrag genoemd van 1,8 miljoen euro aan smeergeld.

Hoe het OM nu tot het bedrag van ruim een half miljoen euro is gekomen, is vandaag niet duidelijk geworden. In april is er een volgende zitting.

Het Openbaar Ministerie eist bijna 530 duizend euro terug

Steekpenningen

Hooijmaijers was destijds gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën in Noord-Holland en ontving voor adviezen steekpenningen van vastgoedbedrijven, grondbezitters en projectontwikkelaars. Uitbetaling gebeurde via allerlei constructies, onder meer via een bevriende makelaar en een bedrijf van zijn vrouw.

Hooijmaijers is na de veroordeling door het hof in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Zijn advocaat is kritisch over de manier waarop het OM het onderzoek heeft uitgevoerd.

Advocaat Hooijmaijers: het OM was al te optimistisch

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl