NOS NieuwsAangepast

Luchthavens New York nog uren dicht

De drie belangrijkste vliegvelden van New York blijven voorlopig gesloten vanwege hevige sneeuwval. De verwachting is dat de vliegvelden JFK, LaGuardia en Newark tot zeker middernacht Nederlandse tijd dicht blijven. Dat is 18.00 uur Amerikaanse tijd. De meeste vluchten vanaf New York naar Amsterdam vertrekken na dat tijdstip.

De vliegvelden gingen gisteren dicht vanwege hevige sneeuwval. Zeker tweeduizend vluchten werden geschrapt. Tienduizenden reizigers liepen vertraging op. In Boston en Philadelphia zijn de luchthavens wel open, maar vluchten naar New York zijn geannuleerd.

Het zuiden en oosten van de VS kampt sinds gisteren met een koufront dat richting het noorden trekt. Delen van het zuidoosten van de VS beleefden voor het eerst sinds de jaren tachtig een witte kerst.

Gederfde inkomsten

Het koufront gaat gepaard met veel sneeuw. In New York viel 40 tot 50 centimeter sneeuw. Dat betekent volgens onze correspondent Eelco Bosch van Rosenthal niet dat het hele leven in de Big Apple tot stilstand is gekomen. De beurs op Wall Street is gewoon open, net als de meeste winkels.

Wel wijst Bosch van Rosenthal erop dat de winkels veel inkomsten mislopen omdat er geen klanten komen. Juist in de dagen na Kerst draaien veel winkels in New York topomzetten. Volgens Bosch van Rosenthal heeft een warenhuis als Macy's twee weken nodig om een slechte dag na Kerst, zoals vandaag, te compenseren.

Burgemeester Bloomberg heeft inmiddels alle daklozen in de stad gesommeerd naar de opvang te komen. Het is veel te gevaarlijk om in de strenge vorst op straat te overnachten. Verder heeft New York 400 zoutwagens en 1700 sneeuwschuivers ingezet.

De sneeuw leverde in New York wel fraaie plaatjes op van ondergesneeuwde attracties als Times Square en Central Park. De verwachting is dat het sneeuwen ophoudt.

Noodtoestand

In Philadelphia riep de burgemeester mensen op binnen te blijven en in Virginia, Maryland en North Carolina is de noodtoestand uitgeroepen, na een fors aantal aanrijdingen op de gladde wegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl