Michail Chodorkovsky
NOS Nieuws

Arrestatiebevel tegen Kremlin-criticus Chodorkovski

Een Russische rechter heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Kremlin-criticus Michail Chodorkovski, berichten Russische media. Hij zou worden gezocht vanwege betrokkenheid bij de moord op een burgemeester in Siberië, in 1998.

Gisteren werd al een aantal kantoren van Chodorkovski's pro-democratie-organisatie Open Rusland doorzocht. De invallen maakten volgens de autoriteiten deel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar Chodorkovski en een aantal relaties. Ook een aantal woningen van medewerkers zou zijn doorzocht.

De voormalige oliemagnaat kwam in 2013 vrij na zo'n tien jaar in Russische strafkampen te hebben gezeten voor fraude. Volgens Chodorkovski was de veroordeling politiek gemotiveerd; hij zou zijn gestraft voor het financieren van de oppositie. Hij week daarna uit naar het buitenland en is vooral veel in Londen.

Oliediefstal

Chodorkovski uit geregeld felle kritiek op president Poetin. Onlangs zei hij dat Poetin Rusland een periode van stagnatie inleidt, vergelijkbaar met de jaren zeventig, die uiteindelijk zal leiden tot een ineenstorting.

Het nu lopende onderzoek tegen Chodorkovski zou ook te maken hebben met oliediefstal en witwassen. Er loopt naar verluidt een juridisch conflict tussen de Russische regering en voormalige aandeelhouders van Yukos, het olieconcern dat Chodorkovski leidde.

Vorig jaar bepaalde het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag dat Rusland 50 miljard dollar moet betalen aan gedupeerde aandeelhouders van Yukos, dat in 2004 failliet ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl