Op de A2 zou overal tussen Amsterdam en Utrecht 130 mogen worden gereden
NOS Nieuws

'130 op de A2 is een aantasting van onze gezondheid'

"We zijn teleurgesteld. We hadden gehoopt dat de bestuursrechter wat meer meegaand zou zijn ten opzichte van de omwonenden." Dat zegt Fer Poncia in reactie op het besluit van de bestuursrechter in Utrecht om de maximumsnelheid op de A2 op 130 kilometer per uur te houden in de avonduren.

De rechter verwierp de eis van de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen voor een lagere maximumsnelheid.

Poncia is lid van de wijkcommissie Fazantenkamp, één van de wijken in Maarssenbroek die langs de A2 liggen. Hij strijdt al jaren tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de A2. Poncia woont sinds de jaren zeventig op 100 meter van de autosnelweg en heeft het sindsdien alleen maar drukker horen en zien worden, ondanks de plaatsing van een geluidswal.

De milieubelasting moest gelijk blijven.

Fer Poncia, wijkcommissie Fazantenkamp

Poncia zegt dat het ministerie van Milieu en Infrastructuur sinds 2009 telkens met andere plannen kwam om de snelweg te verbreden, eerst naar twee maal vierbaanswegen, later naar twee maal vijfbaanswegen. Poncia: "Maar wel telkens met de eis dat de milieubelasting gelijk moest blijven. Daarom is destijds besloten om de maximumsnelheid terug te brengen van 120 naar 100 kilometer per uur."

Gezondheid

En nu blijft de maximum snelheid in de avond en nacht dus 130. Poncia is niet blij. "Het verschil tussen 100 en 130 kilometer is een grotere uitstoot van stikstofoxide. Het is een aantasting van onze gezondheid. Mensen die langs de A2 wonen kunnen op latere leeftijd last krijgen van allerlei longziektes."

"Daarnaast hebben we last van het geluid. De geluidswal die destijds is gebouwd, is gebaseerd op 53 decibel, uitgaande van die 100 kilometer per uur. Aangezien ze 's avonds en 's nachts 130 mogen, betekent dat dat het geluid duidelijker hoorbaar wordt."

Of Poncia en de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen tegen de uitspraak in beroep gaan, is nog niet duidelijk. "We gaan eerst de antwoorden van de bestuursrechter doornemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl