Oud-president van Panama Ricardo Martinelli
NOS Nieuws

Hooggerechtshof Panama beveelt arrestatie van oud-president

Het hooggerechtshof in Panama heeft de arrestatie bevolen van oud-president Ricardo Martinelli. Hij wordt verdacht van het laten bespioneren van meer dan 150 mensen op kosten van de overheid.

Volgens aanklagers zijn onder meer activisten, politici, vakbondsleden en advocaten bespied door overheidsmedewerkers. Zo werden telefoongesprekken afgeluisterd en e-mails gelezen. Twee van de voormalige veiligheidschefs van Martinelli zitten al vast.

Het hof heeft het bevel uitgevaardigd omdat hij begin deze maand niet is komen opdagen tijdens een verhoor. Multimiljonair Martinelli reageerde op Twitter op het bevel. Hij noemt het "de eerste ronde van een politiek proces". Hij vindt dat president Varela een lastercampagne tegen hem voert.

Martinelli was van 2009 tot 2014 aan de macht in Panama. Zijn regering wordt achtervolgd door beschuldigingen van corruptie. Zijn opvolger Varela beloofde corruptie aan te pakken en schoon schip te maken.

Martinelli wordt ook van meer misdrijven verdacht, zoals het aannemen van smeergeld. Hij is na zijn aftreden Panama ontvlucht en zou in de Amerikaanse stad Miami wonen. Hoe de Panamese autoriteiten hem willen arresteren, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl